tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.3.2014 14:00:53

Armut büyüklüğünde çilekler

ABD’de California Üniversitesi’nin geliştirdiği Benicia adlı çilek türü, diğer türlere göre daha kaliteli ve verimli olarak adlandırılıyor. Armut büyüklüğüne ulaşabilen çilekleri üretimine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteğiyle ilk kez Antalya’da başlandı. İlk meyvelerini geçtiğimiz yılın sonlarında veren çilek, örtüaltı üretimde yetiştirilen diğer türlere göre hem daha verimli hem de daha uzun raf ömrüne sahip olduğu için ihracat açısından önem taşıyor. Bu nedenle Benecia’nın üretiminin bölgede yaygınlaştırılması için çalışmalar başlatıldı. Benecia üretimi yapan üreticilerden Mustafa Şirin, diğer çilek türlerinde haftada bir kez yapılan hasadın bu türde haftada iki kez yapıldığını söyledi. Benecia’nın soğuk havalardan da etkilenmediği söyleyen Şirin, “Öbür çeşitlerde şekil bozukluğu olurken, bunda tam tersine hava ne kadar soğuk olursa olsun meyve yapısı güzel, şekli düzgün ve tadı harika” dedi. Boyutu diğer çileklere göre daha büyük olduğu için hormonlu sanılan Benecia’nın hormon sayesinde değil, bal arılarının yardımıyla bu hale geldiğini de ekledi. Benecia türünü Türkiye’ye getiren firmanın temsilcisi Ziraat Mühendisi Cengiz Dilek de bu konuya değinerek şunları söyledi: “Bu çileği tüketicilerimiz hormonlu zannedebilir. Halbuki bitkinin kendi üretmiş olduğu hormonlar dışında bu çileğe hiçbir suretle hormon verilmedi. Bu tamamen çileğin kendi yapısıyla alakalı.” Şu anda 35 bin dekarlık alanda örtüaltı tarım yapılan bölgede, yalnızca 100-150 dekar arasında çilek ekimi yapılıyor. İleriki dönemlerde bu alan genişletilerek çilek üretiminin de artırılması amaçlanıyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.