tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.3.2014 08:32:24

GAP'ın kazanımları tehlikede!

GAP 2014 yılı ile birlikte tamamlanması planlanan yaşa ulaştı. Projenin hedefleri arasında tarım 2. sırada. Yerleşim ise en son sıradaki hedef olarak tanımlanıyor. Ancak bölgede artan yapılaşma tarımı tehdit eder boyuta geldi. 30 yıl önce “Dünyanın en büyük 4. projesi” iddiasıyla yola çıkan GAP için 30. yıl çok önemli bir dönemeç. Zira 1984 yılında başlayan proje 2014 başı itibariyle tamamlanması öngörülüyordu. Bu sürenin dolduğu şu günlerde projenin hedeflerine ne ölçüde ulaştığı tartışılıyor. Ancak son yıllarda GAP bölgesinde gözlenen yoğun yapılaşma, bölgenin tarımsal üretim idealleriyle ters düşer durumda. 30. yıl ile birlikte GAP ve Güneydoğu Anadolu tarımı için sorunlar tamamıyla geride kalmış değil. Kuraklık eğilimi diğer tüm bölgeleri olduğu kadar Harran Ovası'nı da tehdit ediyor. Yapısal sorunlar ile birlikte de bölge tarımı Türkiye geneli ile paralel özellikler taşıyor. Ancak bugün bölge yeni bir tehdit ile de karşı karşıya. Zaman içinde değerlenen ve üretim koşusuna katılan araziler bu kez yapılaşma baskısı altında. GAP Eğitim Yayım Araştırma (GAPEYAM) yetkilileri, yaklaşık 142 bin ha olan Harran Ovası’ndaki tarım arazilerinin binde birinin çarpık yapılaşma yüzünden kullanılamayacak durumda olduğunu ifade ediyor. Bu da 14 bin 200 dekarlık bir alana denk düşüyor. GAP'ta tarım arazileri ve yapılaşma üzerine ayrıntıları tarlasera Şubat sayısında bulabilirsiniz!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.