tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.12.2013 08:18:06

Susam alarm veriyor!

Susamda üretim kriziyle ilgili son açıklama Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'dan geldi. Bayraktar, üreticilerin ithal susam fiyatlarıyla rekabet edemediğini söyledi. "2012 yılında 131 bin 803 tonluk susam tüketiminin yüzde 87,7’si ithalat yoluyla karşılandı. Susam üretimini acilen artırmaya yönelik özel politikalar uygulanmalıdır" dedi. Bayraktar, yazılı açıklamasında 2013 yılındaki yükseliş dışında genelde uluslararası piyasada ham susam fiyatlarının kilogram başına 1,33 dolar dolaylarında seyrettiğini hatırlattı. Bayraktar, açıklamasında şunları kaydetti: “Türkiye’de üretim alanları azalıyor. Son 10 yılda üretim alanları 430 bin dekardan, 2011 yılında 266 bin 455 dekara kadar indikten sonra 2012 yılında yeniden yükselerek 292 bin 63 dekara çıktı. Son 10 yılda en fazla üretim 26 bin 545 tonla 2006 yılında yapıldı. Bu rakam 2007 yılında 20 bin 10 tona indikten sonra 2010 yılında 23 bin 460 tona yükseldi. 2011 yılında 18 bin, 2012 yılında 16 bin 221 ton olan üretim, 2013 yılında, bitkisel üretim ikinci tahmin rakamlarına göre 15 bin 695 tona inecek.” Bayraktar, Türkiye’de, yükselen uluslararası piyasa fiyatlarının yanı sıra, dolar kurunun da yüksek olmasının TL bazında ithal maliyetini yükselttiğini vurguladı. Susam hasadının elle yapılıyor olmasının hasat maliyetlerini artırdığını belirtti.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.