10.10.2013 08:53:49
Nar üretiminin giderek arttığı Denizli'de, nar hasadı sürüyor. Üretimde Muğla ve Antalya'dan sonra gelen Denizli, kaliteli nar türleriyle uluslararası pazarda da etkisini artırıyor.
Tropik ve subtropik iklim meyvesi olarak bilinmekle birlikte sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde de sınırlı bir şekilde yetişebilen bir meyve nar. Akdeniz havzasının bir kaç bin yıllık bu meyvesi, son yıllarda sağlıklı yaşam ve beslenmeye olan ilginin artmasından payını aldı. Üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda içermiş olduğu antioksidanlar, polifenolik maddeler ve C vitamini içeriğinden dolayı fonksiyonel gıdalar grubuna alınan narın her geçen gün yeni bir faydası ortaya çıkarken üretim açısından ülkemizde üçüncü sırada yer alan Denizli’de bu eşsiz meyvenin hasadı sürüyor.
Denizlide, 28 bin dekar alanda büyük bir kısmını Hicaz narının oluşturduğu ihracatlık nar yetiştiriliyor.
Toplam nar üretimi yılda 30 bin tonu buluyor. Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Tanrıkulu, önümüzdeki yıllarda yeni bahçelerin ürün yetiştirme kapasitelsiyle rekoltenin 50 bin tonları bulacağını açıklıyor. Özellikle Irlıganlı, Eldenizli, Kocadere bölgeleri; Sarayköy, Buldan, Akköy’de ve Güney ilçesinin alçak kesimlerinde nar üretimi gerçekleştiriliyor. Irlıganlı, Türkiye'de en kaliteli narların yetiştiği bölge. Bunun sonuçlarını ihracat verilerinden gözlemek mümkün. Yıllık 10 bin ton nar ihracatı, üreticiler açısından sevindirici.
Öte yandan Denizli için oldukça önemli olan narın daha kaliteli ve modern yöntemlerle üretilmesi amacıyla Yeniköy, Küçükdere, Eldenizli ve Irlıganlı köylerinde iyi tarım uygulamaları ve biyolojik mücadele eğitimleri veriliyor.
|