tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

29.8.2012 10:41:02

Gıda krizine neden olan kötü çocuk aranıyor!

Tarım ürünlerinin gıda yerine, yakıt üretiminde kullanılmasının yaz mevsiminde gıda fiyatlarında yaşanan artışa sebep olduğu yönündeki eleştirilere Avrupa biyoyakıt sanayi karşı çıkıyor.

Küresel gıda fiyatları geçtiğimiz ay boyunca, ABD'deki büyük kuraklık ve artan petrol maliyetleri gölgesinde yüzde 6 arttı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Haziran ayına kıyasla mısır fiyatlarının yüzde 23, buğday fiyatlarının yüzde 19, şeker fiyatlarının ise yüzde 12 arttığını duyurdu. Bu fiyat artışını tetikleyen unsurların başında biyoyakıt sanayinin de olduğu yaygın inanışlardan biri.

Avrupa Yenilenebilir Etanol Birliği (ePure) Genel Sekreteri Rob Vierhout, gıda maliyetlerindeki artışta Avrupa ve ABD'de biyoyakıta artan talebten ziyade spekülasyon, israf ve gelişen pazarlarda artan talebin daha büyük etkenler olduğu görüşünde. “Biyoyakıtların gıda fiyatlarında yapısal bir artışa sebep olduğuna dair ikna edici bir örnek gösteremezsiniz. On yıllardır, daha biyoyakıtların ortada olmadığı zamanlardan beri sorunlarımız bulunuyor. Rusya'nın iki yıl önce uyguladığı ihracat yasağı da kuraklık gibi etkili oldu. Fiyatları hızla artırdı. Başka örnekler de verebilirsiniz. Biyoyakıt üretiminde pirinç kullanılmasa da, pirinç fiyatlarında da büyük dengesizlikler gördük” diyen Vierhout, biyoyakıtların yüksek gıda maliyetleriyle bağdaştırılmasında bazı örgütlerin ve basının sorumluluğu olduğunu savunuyor.  

FAO geçtiğimiz ay ABD'ye, ülkenin son 50 yıl içinde yaşadığı en büyük kuraklık sırasında mısır fiyatları üzerindeki baskıyı hafifletmek için biyoyakıt kotasını askıya alma çağrısında bulunmuştu. ABD'deki hayvan üreticileri de, yem stoklarında yaşanan kaygılar sebebiyle biyoyakıt politikasını askıya alma çağrısında bulunmuştu. Son yıllarda Dünya Bankası da, gıda ve yem stoklarındaki dengesizlik sebebiyle biyoyakıta verdiği destekte daha temkinli olmaya başladı. Hatta Dünya Bankası'ndan bir tarım ekonomisti, AB ve ABD'nin biyoyakıt politikalarının, 2008'deki fiyat artışında en büyük faktör olduğunu savundu.

Görünen o ki olası gıda sorunu ve gıda fiyatlarındaki artış, dünyanın bir dönem büyük umutlar beslediği biyoyakıt üretimine şu günlerde daha mesafeli yaklaşılmasına neden oluyor. Kuraklıkla birlikte gıda krizi senaryoları, biyoyakıt üretimini de tehdit ediyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.