tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.7.2012 09:37:57

Şarka "Şark"a Ulaşır mı?

Son günlerin en çok tartışılan konularından biri kayısısıyla ünlü Malatya bölgesinin "şarka" ad verilen virüs tehdidi altında bulunduğu iddiası oldu: Erik, kayısı, nektar ve şeftali gibi sert çekirdekli meyvelerin kabusu olan şarka hastalığı Avrupa'da etkili olduğu gibi Türkiye'de de can yakacak mı?

Kayseri Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Yrd. Doç. Dr. Kadir Uğurtan Yılmaz, birkaç gün önce yaptığı açıklamada "Şarka Avrupa'da kayısı bahçelerinde önemli kalite kayıplarına sebep oldu. Oluşturduğu ekonomik zarar bilimsel makalelerle birlikte literatüre bile geçti. Ülkemizde de başta Bulgaristan sınırında görülmeye başlandı, sonra Ankara'da ev bahçelerinde yaygınlaştığı bildirildi. Şimdilerde ise Malatya sınırına kadar ulaştı" şeklinde konuştu.

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Bayram Murat Asma ise bugüne kadar Malatya'da şarka ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını hatırlatıyor. "Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde, dünyada şarka konusunda uzmanlığıyla tanınan bilim insanı ve araştırma kuruluşlarından destek alınmakta ve ortak projeler yürütülmektedir" diyen Asma, İnönü Üniversitesi'nin hastalığına dayanıklı yeni kayısı çeşitlerinin geliştirilmesi yönündeki çalışmaları desteklediğini de sözlerine ekliyor.

İlk olarak 1918 yılında Bulgaristan'da görülen şarka virüsü, bu yıldan sonra virüs üretim materyalleriyle birçok Avrupa ülkesine taşınıp ciddi zararlara neden oldu. Virüs etkilediği meyvelerde gözle görülür deformasyona yol açıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.