tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.07.2024

Tarım makinelerinde denetim sorunu mu var?

Tarım makinelerinde denetim sorunu mu var?

Buğday hasat sezonunun başlamasıyla birlikte tarım makineleri kaynaklı yangınlarda yüzlerce dönüm ürün ziyan oldu. Yangınların çoğunlukla biçerdöver kaynaklı olması, tarım makinelerinin hasat sezonu öncesinde gerekli bakımların yapılıp yapılmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Türkiye’nin buğday üretim alanlarından biri olan Trakya’da hasat sezonu başladı. Keşan ve çevre ilçelerin köylerinde de buğday hasadı tüm hızıyla sürerken, biçim sırasında çıkan yangınlar, tarım makinelerinin güvenli olup olmadığı konusunda tartışma yarattı. Özellikle biçerdöver kaynaklı yangınlar nedeniyle birçok yerde yüzlerce dönüm buğday yandı.

14 Haziran’da Boztepe ile Türkmen köyleri arasında buğday hasadı sırasında çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyerek 350 dönümlük ürünün yanmasına sebep oldu. 20 Haziran’da ise Hacıköy ve Pazardere köyleri arasındaki ekili alan yanıp 100 dönüm buğday tarlası zarar gördü. 23 Haziran’da ise Uzunköprü’ye bağlı Çalıköy’de hasat sırasında biçerdöverden sıçrayan kıvılcımlar yangına sebep oldu. Biçerdöverin de tamamen yanarak kullanılamaz hâle geldiği yangında 90 dönüm buğday tarlası ile 150 dönüm anız alanı zarar gördü. 25 Haziran günü de Suluca köyünde saman balyası bağlama sırasında balya makinesinden çıkan kıvılcımlar yangına sebep oldu. Orman yakınında bulunan tarlada başlayan yangın köylülerin de çabasıyla ormana sıçramadan söndürülürken, büyük bir felaketin eşiğinden dönüldü. 

bugday.jpg

Anızlar da yangına sebep oluyor

Hayvan gübrelerinin bilinçsiz şekilde atılması ve hasat sonrası anız yakılması da büyük riskleri beraberinde getiriyor. 19 Haziran’da Karacaali köyü yakınlarındaki alana atılan hayvan gübreleri sıcak havanın etkisiyle yanmaya başladı ve büyümeden söndürüldü. Edirne Karaağaç Mahallesi’ndeki bir tarlada da anızın ardından rüzgârın da etkisiyle kontrolden çıkan alevler yerleşim yerlerine kadar ulaştı. Yangında çok sayıda saman balyası zarar gördü. 

Tüm yaşanan bu yangınların ardından hem üretici hem de ekonomi büyük zarar görürken, makine, anız ve atık sebebiyle oluşan bu olumsuzluklar karşısında gerekli denetim ve yaptırımların uygulanması isteniyor. Bu konuda kalıcı önlemlerin alınması da mutlak bir zorunluluk taşıyor.

 

Kaynak: Medya Keşan


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.