tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

23.12.2022

Tarımsal üretim yer altına iniyor

Tarımsal üretim yer altına iniyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ve dikey tarım modeliyle tarımsal üretimin yapılacağı İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama ve Ar-Ge Merkezi’nin açılışı yapıldı.

Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de hızla artan nüfus, gıdaya erişimin zorlaşması, iklim değişiklikleri, tarım alanlarında azalma gibi sorunlar araştırmacıları yeni çözümler üretmeye itiyor. Modern tarım çalışmalarına yönelen ülkeler ise geleceğin tarımına katkı sağlamaya devam ediyor. Türkiye de buna yönelik adımlar atmaya devam ediyor. İstanbul Kağıthane’de kapalı bir otoparkın eksi 8’inci katında, 30 metre derinlikte ve güneşsiz alanda sadece led ışıklarla tarım ürünleri yetiştirmeyi mümkün kılan bir proje hayata geçmeye hazırlanıyor.  Dünyanın ikinci en derin tarımsal üretim ünitesi olarak duyurulan ve tüm yıl kesintisiz çalışan merkezde tarım yapılırken kimyasal kullanılmıyor, su ve toprak korunuyor. Fotosentez ise güneş enerjisinin simülasyonu olan LED aydınlatma ile gerçekleşiyor. Kapalı mekanlarda tarım yapmayı mümkün hâle getirecek proje ile şehirdeki tarım uygulamalarının gelişimine ve dönüşümüne katkı yapılması bekleniyor.

 domates.jpeg

Dikey tarım trende dönüşebilir

Tarımsal üretimi kırsal alanlardan kente taşıyan dikey tarım, iklim değişiminin geleneksel tarıma zarar vermesiyle, üreticilerin minimum girdiyle maksimum verimi almasını sağlayan tarım uygulamalarını ifade ediyor. Günümüzde, ekilebilir toprak alanlarının azalması, küresel ısınma, olumsuz hava şartları gibi nedenler şehir merkezlerinde tarım yapma fikrini ön plana çıkarıyor. Araştırmacılar, sürdürülebilir ve güvenli tarım için dikey tarım uygulamaları üzerine çalışmaya devam ediyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.