tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.02.2022

Kar yılı var yılı

Kar yılı var yılı

Türkiye’nin dört bir yanını saran kar yağışı, tarımsal üretimde ihtiyaç duyulan suyun önemli kaynaklarından biri. Kar yağışı sadece toprağın nemini arttırmakla kalmıyor, toprak altındaki bitkiyi düşük sıcaklıkların olumsuz etkilerinden de koruyor. Bitki beslemeye katkısı ise oldukça önem taşıyor.

Doğal iklim olaylarından biri olan kuraklık, en basit tanımıyla belli bir dönem içerisindeki yağışların azalması olarak tanımlanıyor. Herhangi bir zaman diliminde meydana gelen ve uzun bir dönemi kapsayan kuraklık, üç belirgin tipten oluşuyor. Belli bir zaman periyodundaki yağışların normal değerlerin altına düşmesiyle meydana gelen “meteorolojik kuraklık”, iki ayrı tip kuraklığı daha tetikliyor. Bitkinin kök bölgesinde büyüyüp gelişebilmesi adına yeterli oranda bulunması gereken suyun bulunmamasını ifade eden “tarımsal kuraklık”, meteorolojik kuraklıktan sonra ortaya çıkan tipik bir durum. Tarımsal kuraklıktan sonra ortaya çıkan son kuraklık tipi olan “hidrolojik kuraklık” ise uzun süre yağış eksikliğinden dolayı meydana gelen yeryüzü ve yeraltı sularındaki azalma ya da eksiklikleri ifade ediyor.

Kuraklığa karşı meydan okuyor

İklim değişikliğinin dünyada en çok etkilediği ülkeler arasında yer alan Türkiye, değişen iklim koşullarının etkisiyle birlikte son dönemlerde meteorolojik kuraklık yaşıyor. Zaman zaman yağışlarda artış gözlemlense bile genel olarak kış yağışlarındaki yetersizlik su kaynaklarını olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle toprağın su tutmasında ve yeraltı su kaynaklarının beslenmesinde büyük rol üstlenen kar yağışlarının, tarım açısından oldukça önemli olduğu biliniyor.

karfotoiç.jpg

Kar yağışı toprağı verimli hale getiriyor

Tüm canlılar ve doğa için oldukça faydalı bir yağış biçimi olan kar, hem insan hem de tarım açısından büyük öneme sahip. Yağmur yağışlarına kıyasla tarım adına etkisi daha büyük olan kar yağışının ise faydalarını saymakla bitmiyor. Meydana gelen kar yağışıyla ardından yavaş yavaş eriyen kar, oldukça sert bir tabaka halinde bulunan toprağın 20 cm derinliğine daha kolay erişebiliyor. Eriyerek toprağı yumuşatan bu kar suyu ise toprağı daha verimli hale getiriyor. Ayrıca karla örtülü toprak içindeki sıcaklık değişiminin dışarıya oranla daha az gerçekleştiği biliniyor.

Bitki beslemeye katkı sağlıyor

Bitkilerin üzerini örtü gibi kaplayarak aşırı soğuk ve dondan koruyan kar, hava sıcaklığının artmasıyla birlikte eriyerek, yeraltı su kaynaklarının zenginleşmesi ile kuraklık riskinin önüne geçiyor. Eriyen bu kar sayesinde bitkilerin su ihtiyacı karşılanırken, topraktaki potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller çözünerek, bitkilerin beslenmesi sağlanıyor. Ayrıca karda bulunan amonyak, karın erimesiyle birlikte toprağa nüfuz ediyor ve azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevriliyor. Bu azot tuzları sayesinde bitkiler azot ihtiyacını karşıladığı gibi, üreticiye gübrelemede de avantaj sağlıyor.


Yorumlar
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.