Buğday şüphesiz dünyanın en kritik tarımsal ürünlerinden biri. Her üretim sezonunda buğdayda yaşanabilecek en ufak bir aksaklık bile manşet olmasına yetiyor. Günümüzde ise iklim koşullarından girdi maliyetlerine, hastalıklardan zararlılara hemen her şey buğday üretimini sekteye uğratabiliyor. Tüm bu faktörlerin dışında verim ve kalite kayıplarına neden olan önemli bir unsur daha var: Yabancı otlar!
Tarımsal üretimi sınırlayan faktörler arasında yer alan yabancı otlar buğday bitkisiyle besin, su ve ışık gibi faktörlerde rekabete girerek büyük oranlarda verim ve kalite kayıplarına sebep oluyor. Buğdayın rekabet gücünün düşük olması ise yabancı otlar karşısındaki en önemli dezavantajı. Bu sebeple de bölgelere göre değişmekle birlikte ortalama yüzde 30’lara varan oranlarda verim kayıpları yaşanabiliyor.
Yabancı otlar doğrudan ve dolaylı olarak zarar veriyor
Yabancı otların buğdaya karşı rekabet ederek doğrudan verdikleri zarar dışında, dolaylı yollarla da olumsuz etkileri olabiliyor. Yabancı otların sahip olduğu tohumların ürüne karışarak, kalitenin dolayısıyla buğdayın tohumluk değerinin düşmesine ve ürün içinde bulunan yabancı ot tohumlarının una karışarak tat, renk ve kokuda bozulmasına neden olabiliyor. Bunların dışında buğday hasadını oldukça güçleştiren yabancı otlar, birçok hastalık etmeni ve zararlıya konukçuluk yaparak, tarladaki kayıpların artmasına yol açıyor.
Tilki kuyruğu, yabani hardal ve yabani yulaf çok sık görülüyor
Yabancı ot mücadelesi, buğday yetiştiriciliğinde oldukça önemli bir yere sahip. Mücadelenin yapılmadığı buğday alanlarında yabani hardal, sarı ot, yabani tere, köygöçüren, ballı baba, yabani gonca, tilki kuyruğu, sütleğen ve yabani yulaf gibi yabancı otlarla üretici sıklıkla karşılaşıyor. Yetiştiricilik tekniği bakımından dar sıra arası mesafelere ekilen buğdayda, yabancı ot mücadelesi için özellikle kültürel önlemlere dikkat etmek gerekiyor. Yabancı otların buğday alanlarına bulaşmasını engelleyebilmek ya da buğday alanlarındaki yabancı ot yoğunluğunu azaltabilmek adına ürün rotasyonuna, temiz tohumluk kullanımına ve kullanılan ekipmanların temizliğine ise özen göstermek gerekiyor.
Buğdayda yabancı otlar göz ardı edilmemeli
Yabancı otlara karşı zirai ilaç mücadelesi ise olmazsa olmaz. Ancak herbisit seçiminin dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. Kullanılacak olan herbisitin etiket bilgilerine göre uygulanması, üreticilere mücadelede başarı sağlıyor. Buğday, Türkiye’de yabancı ot mücadelesi yapılması gereken kültür bitkilerinin başında geliyor. Yaşanan verim ve kalite kayıpları da bunun bir göstergesi. Bu nedenle buğday alanlarında yaşanan yabancı ot sorununun göz ardı edilmemesi oldukça kritik.