tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.06.2021

Muzda kontrolsüz büyüme suyu da riske atıyor

muzda-kontrolsuz-buyume-suyu-da-riske-atiyor2.jpg

Örtü altı muz üretiminin büyük bir hızla arttığı bölgelerde 10 yıl sonra susuzluk ve toprak verimsizliğiyle karşı karşıya kalmamak için acilen sürdürülebilir yöntemlere geçmek gerekiyor.

Başta Antalya olmak üzere Akdeniz bölgesinde 2010’lu yıllara damga vuran ürün denildiğinde akla muzdan başkası gelmiyor. Son 10 yıl içinde yurtiçi tüketimi yaklaşık 5 kat artan muzun üretiminde yaşanan artış ise bu talebi karşılamanın ötesine geçerken artık büyümenin getirdiği riskler avantajların önüne geçmeye başladı.

Bölgede sebze yetiştiriciliğinden aradığı kazancı elde edemeyen pek çok üretici örtü altı arazisini muz serasına çevirirken, son birkaç yıl içinde yine muza yönelik yatırım yapan yeni üreticilerle birlikte üründe yaşanan bolluk fiyat düşüşlerini de beraberinde getiriyor. 6 yıl içinde 1,5 kat genişleyen muz seralarıyla en çok Antalya’da hissedilen bu plansız büyüme yalnızca piyasayı değil doğal kaynakları da tehdit ediyor.

Yer altı su kaynaklarını hızla tüketiyor

Antalya’nın Manavgat ilçesinde son 3 yılda toplam 30 bin dönümlük bir örtü altı genişliğine ulaşarak Mersin’in Anamur ilçesiyle başa baş halen gelen muz üretimi bölgedeki tarımsal sulama kaynakları için büyük bir yük haline gelmeye başladı. Ürünün yer altı sularının yanı sıra topraktaki besin içeriğini de hızla tüketmesine karşı önlem almak için zaman daralıyor.

muzda-kontrolsuz-buyume-suyu-da-riske-atiyor1.jpg

Sulamada kapalı devre sisteme geçilmeli

Muzun çok su isteyen bir bitki olduğunu hatırlatan Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hakan Sert, söz konusu bölgelerde 10-20 yıl sonra yer altı sularının tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söylüyor ve “Yer altı suları yerine Manavgat ırmağından yararlanılmalı ve muz seralarında acilen kapalı devre sulama sistemine geçilmeli” uyarısını yapıyor.

10 yıl sonra koşullar aynı olmayacak

Topraktan aşırı miktarda besin emilimi yapan muzda sürekli yeni bitkilerin ekiliyor olması topraktaki verimsizleşme sürecini daha da hızlandırıyor. “Şu an memnun olsalar da, üreticiler 10 sene sonra aynı seradan aynı ürünü alamayacaklarını, alsalar bile verimin düşeceğini ve toprağın çoraklaşmaya başlayacağını bilmeli” diyen Sert, bölgede sürdürülebilir muz tarımın yollarının araştırılması gerektiğinin altını çiziyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.