tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.03.2021

Kadınlar tarımda da duvarları yıkıyor

kadinlar-tarimda-da-duvarlari-yikiyor2.jpg

Hindistan’da özelleştirme ve desteklerin kaldırılmasını öngören yeni tarım yasasına karşı eylemlerde beşinci aya girildi. Tarımsal üretim ve işgücünde önemli paya sahip kadınların mücadeleye verdiği katkı ise büyük anlam taşıyor.

Aileden eğitime, çalışma yaşamından sosyal hayata, evlerden sokaklara kadar artık kadınların sesi her zamankinden daha gür çıkıyor. Bu güçlü koro çok çeşitli ses ve renklerden oluşuyor, çünkü kadınların mücadelesi yaşamın her katmanını ilgilendiren çok farklı talep ve hak arayışını içinde barındırıyor.

Ne yazık ki kadına yönelik şiddetin son yıllarda üst sıralara tırmandığı Türkiye, bu taleplerin arasında en temel hak olan “yaşam hakkı”nın da olduğu ülkeler arasında. Ve bugünlerde bu hakkı güvenceye alacak daha güçlü adımların atılması bir kenara, mevcut hakların geleceği de belirsizliğe atılıyor. Ancak tüm bunlara rağmen hiçbir konuda mücadeleden vazgeçmeye niyetli değil!

Kadın mücadelesinin tarım cephesi

Kadınların sosyal ve ekonomik hak mücadelesinde en önemli cephelerden biri de tarım. Türkiye’de tarım kadın emeğinin en görünmez olduğu, cinsiyet ayrımının da en sert şekilde yaşandığı sektörlerden. Tarımda istihdamın yarısını oluşturan kadınlar buna karşın çalışma koşulları, ücretler ve diğer olanaklara ulaşmakta erkeklere göre çok daha dezavantajlı.

kadinlar-tarimda-da-duvarlari-yikiyor1.jpg

Bu konuda elbette tek örnek Türkiye değil. Hem bitkisel üretim hem de üretime katılan kadın nüfusu açısından dünyanın en büyüklerinden biri olan Hindistan’da da benzer sorunları yaşayan kadınlar, bugünlerde birlikten doğan güçlerini önce kendi hükümetlerine, sonra da tüm dünyaya göstermeyi başardı.

Hindistan’daki olaylar nasıl başladı?

Hindistan tarımındaki çalkantılı süreç aslında geçtiğimiz sonbaharda, Hint hükümetinin tarım yasasında yaptığı değişiklikle başladı. Eylül ayında kabul edilen bu 3 düzenleme, tarım sektöründe özelleştirmeyi yaygınlaştırırken taban fiyat ve destekleme alımı politikalarına ise son verilmesini öngörüyordu. Özel yatırımlar yoluyla tarımsal büyümeyi hedeflediklerini söyleyen Başbakan Narendra Modi, yeni yasanın üreticilere pazarlama özgürlüğü sağlayacağını dile getirmişti.

Ancak Hintli üreticilerin gözünden bu düzenleme aracı şirketlere daha fazla yetki, kendileri için ise daha az kazanç ve uzun vadede sahip oldukları arazileri de yitirmek anlamına geliyordu. Kasım ayında yeni yasayı protesto etmek için başkent Yeni Delhi’de bir araya gelen üreticiler bu tarihten itibaren kitlesel eylemlerle seslerini duyurmaya başladı.

Bu yalnızca erkeklerin sorunu değil!

Değişikliklerin geri çekilmesi talebiyle hem kırsal bölgelerde hem de kent merkezlerinde yapılan eylemlere bastırmak için şiddete başvurulmasıyla süreç trajik bir boyuta ulaştı. Bugüne kadar 250’ye yakın üreticinin hayatını kaybettiği olaylar süresince yapılan müzakereler de sonuç vermedi. Son olarak hükümetin yeni kanunların 1,5 yıllığına erteleme teklifi de üreticilerin reddiyle karşılaştı.

kadinlar-tarimda-da-duvarlari-yikiyor4.jpg

Hint hükümetinin eylemlere katılan kadınların evlerine dönmesi için yaptığı çağrı ise tam anlamıyla ters etki yarattı. “Bu yalnızca erkeklerin meselesi değil!” diyen kadınlar eylemcilerin konakladıkları çadır kamplarını terk etmezken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ise ülkenin farklı bölgelerinden 20 bini aşkın kadın üretici, yaptıkları yürüyüşlerle devam eden mücadeleye büyük bir güç taşıdı.

“Üretici değilsek biz kimiz?”

Bugün itibariyle Hindistan’da kırsal bölgedeki kadın nüfusun yüzde 85’i tarım arazilerinde çalışıyor. Bitkisel üretimin dayanak noktası olan bu emek gücüne karşın toprak sahibi ya da ekonomik ve sosyal güvence sahibi olan kadınların sayısı çok daha düşük seviyede. “Üretici değilsek biz kimiz?” diyen kadınların başlıca talepleri öncelikle birer “üretici” olarak tanınabilmek.

Kadınlar toplumsal baskıya karşı da özgürleşiyor

Öte yandan, 5 aydır süren bu eylemler üretici kadınlar için ekonomik hakların dışında başka anlamlar da kazanmış durumda. Öncesinde evlerinden çıkamayan ve erkeklerin gölgesinde bırakılan pek çok kadın bu süreçte yalnızca birer üretici ve emekçi olarak değil, birer kadın olarak sahip oldukları hakların ve özgüçlerinin de artık net bir şekilde farkına varmaya başladı.

kadinlar-tarimda-da-duvarlari-yikiyor3.jpg

Eylem alanına kendi kullandıkları traktörlerle gelen, kitlelerin karşısında konuşma yapan ya da birbirleriyle dayanışmak için kampların içinde mağazalar açan pek çok kadın, Hint toplumunda kadına yönelik geleneksel bakışa ve cinsiyet ayrımına karşı dönüştürücü birer deneyimin öznesi haline geldi. Kadınların çok yönlü mücadelesinin hanesine yazılan bu deneyimler, başta üreticiler olmak üzere tüm dünya kadınlarına da örnek oluyor.


Yorumlar
  • Mary Kent

    İŞİM İÇİN NASIL KREDİ ALDIM. Herkese merhaba, kredisini daha önce Steve Wilson Kredi firmasından almış kişilerin yorumlarını gördüm. Dürüst olmak gerekirse, bunun bir aldatmaca olduğunu düşündüm ve sonra onların tavsiyelerine dayanarak bir talepte bulunmaya karar verdim. Birkaç gün önce iş için talep ettiğim 7.500.000 TL tutarındaki şahsi banka hesabımda teyit ettim. Bu gerçekten iyi bir haber ve gerçek bir krediye ihtiyacı olan ve geri ödeme yapacak herkese e-posta yoluyla başvurmalarını tavsiye ettiğim için çok mutluyum: stevewilsonloanfirm@gmail.com veya LINE ID: 3091140693 Yasal kredi verenler var! Size borç verebilirler. Bay Steve Wilson ile iletişime geçin. E-posta: stevewilsonloanfirm@gmail.com SATIR Kimliği: 3091140693

  • loan financial

    Good day. Quick loans Service available here. I am a private loan lender that gives out both business and personal loans to individual at a low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested Contact me (Whats App) number:+917310847059 sumitihomelend@gmail.com Mr. Sumiti

  • loan financial

    Good day. Quick loans Service available here. I am a private loan lender that gives out both business and personal loans to individual at a low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested Contact me (Whats App) number:+917310847059 sumitihomelend@gmail.com Mr. Sumiti

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.