Temeli atılan Aydın-Denizli otoyolu güzergahı binlerce dönümlük meyve bahçesinin üzerinden geçiyor. Üreticiler, başlatılan kamulaştırma çalışmaları konusunda bilgilendirilmediklerini söylüyor.
Denizli ve Aydın illerini birbirine bağlayacak ve İzmir-Antalya arasında kesintisiz ulaşımın önemli bir parçası olacak olan karayolu için ilk kazma yakın zamanda vuruldu. Ancak iki ilin sakinlerinin de uzun yıllardır bekledikleri bu proje kapsamında başlatılan arazi kamulaştırma çalışmaları bölgedeki tarımsal üreticilerin endişelerine neden oluyor.
Aydın-Denizli otoyolunun geçeceği güzergahta yer alan yaklaşık 4 bin dönüm genişliğinde tarım arazisi yer alıyor. Meyve bahçelerinin oluşturduğu bu tarım alanlarının geleceği inşaat çalışmalarıyla birlikte tehlikeye girmiş durumda. Arazisi söz konusu güzergah üzerinde kalan üreticiler, Resmi Gazete’de yayımlanan kamulaştırma kararından daha önce haberdar edilmediklerini söylüyor.
Birinci sınıf tarım arazileri bulunuyor
İki yılın aşan ihale sürecinin ardından temeli 16 Kasım’da atılan ve toplamda 163 kilometre uzunluğunda olması planlanan karayolunun geçeceği Denizli-Sarayköy ilçesine bağlı Duacılı ve Beylerbeyi mahallesi sakinleri, otoyol inşaatının meyve bahçelerini ortadan kaldıracağını, buna karşın belirlenen kamulaştırma bedellerinin ise düşük olduğundan yakınıyor.
Otoyol projesinin güzergahı üzerinde Irlıganlı, Yeniköy, Küçükdere, Eldenizli, Kocadere ve Pınarkent gibi tarımsal üretimin ekonomik yaşamı şekillendirdiği mahalleler bulunuyor. Pamukkale ovasının bir bölümünü oluşturan bu bölgede birinci sınıf tarım arazisi olarak kabul edilen, İyi Tarım uygulamalarının yapıldığı ve GLOBALGAP sertifikasına sahip meyve bahçeleri bulunuyor.
Yıllık kayıp 6 milyon TL’yi bulacak
Söz konusu bölgenin Türkiye’de mikroklima özelliği olan 7 ovadan birini oluşturduğunu söyleyen Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, burada büyük oranda ihracata konu olan hicaz narı ile birlikte anjeliko erik, şeftali ve ayva gibi stratejik tarım ürünlerinin yetiştirildiğine dikkat çekiyor.
İnşaatın bu bahçelerdeki binlerce ağacın kesilmesine neden olacağını ve Denizli tarımının yıllık kaybının 6 milyon TL’yi bulacağını söyleyen Gemici, “Güzergah konusunda ve kamulaştırılacak araziler hakkında görüşümüz alınmadı. Bahçesinin kamulaştırılacağını öğrenen üreticiler büyük hayalkırıklığı yaşıyor” diye konuşuyor.
Üretici bahçesinden vazgeçmek istemiyor
Söz konusu arazilerde Karayolları Müdürlüğü ekipleri tarafından tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü söyleyen Gemici, “Üretici milyonlar verseler de bahçesinden vazgeçmek istemiyor. Bizler otoyola karşı değiliz, ancak güzergah bizim de görüşümüz alınarak daha verimsiz arazilerin olduğu ve biraz daha yukarıda bulunan bölümden geçirilebilirdi” diyor.