tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.01.2021

tarlasera Ocak sayısı çıktı!

tarlasera Ocak sayısı çıktı!

Yeni yılın ilk sayısını okurlarıyla buluşturan Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera bu ayki Kapak Konusu sayfalarında tüm yönleriyle toprak analizini ele alıyor.

Bugünün modern tarımı ile geçmişi karşılaştırınca göze çarpan en büyük fark nedir? Üretimin tüm araç ve süreçlerinde değişim yaşansa da, bu yeniliklerin çoğunluğu bir fayda ekseninde toplanıyor: Daha dar alanda daha çok verim. Üretici nüfusunun ve üretim alanlarının daraldığı bir dünyayı doyurmak için bu tek seçenek.

Ancak tüm ürün gruplarında artışta olan verimliliği geri çeken bir süreç daha var. O da bitkisel üretim yapılan toprakların üretkenliğini giderek kaybetmesi. Bu olumsuz gelişimde insan faktörü de etkili. Yanlış gübre uygulamaları ve toprak isteklerinin doğru saptanmaması sonucu düşen toprak verimini geri kazanabilmenin ilk adımı ise toprak analizi.

Bu sorunu derinden yaşayan ülkelerden biri olarak Türkiye’de toprak analizi uygulamaları hala olması gereken düzeyde değil. Toprak analizi nasıl yapılır? Elde edilen veriler nasıl değerlendirilmeli? Doğru bir gübreleme programının püf noktaları neler? Sezon sonunda en yüksek verime ulaşmak için ne yapmalı? Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera bu ayki Kapak Konusu sayfalarında işte bu soruların yanıtını veriyor.

tarlasera-ocak-sayisi-cikti1.jpg

Kuraklığın çözümü beklemek değil, harekete geçmek!

Evet, üretime ayrılan alanın daralması modern tarım için “dar alanda daha çok verim” idealini zorunlu kılıyor. Ancak daralan yalnızca tarım arazileri değil. Toprak ile birlikte üretimin diğer can damarı olan su kaynakları da aynı kaderi yaşıyor. Küresel iklim değişikliği başta olmak üzere çevresel tüm faktörler göz önüne alınırsa, “daha az suyla daha çok üretim” fikri belki ilkinden bile zorunlu ve acil!

Yaz aylarından beri yağış oranlarının düşük seyrettiği Türkiye’de kış sezonu itibariyle kuraklık riski ciddi boyutlara ulaştı. Susuzluğun üretim rakamlarını olumsuz etkileyeceği şimdiden belli oldu bile. Ancak yapılacak şey göklerden düşecek damlaları beklemek ve günün sonunda kuraklığı kadere bağlamak değil. tarlasera yalnızca kuraklık olduğunda değil, su kaynaklarını daimi olarak koruyarak verimli bir tarım yapmayı mümkün kılacak yöntemleri paylaşıyor.

Üretici borç sarmalından nasıl çıkacak?

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının tüm ekonomik ve sosyal koşulları derinden etkilediği zorlu bir yıl geride kaldı. Bu süreçte üretim belki hız kesmedi; ama zaten dövizdeki artışın sürekli yükselttiği girdi maliyetleriyle boğuşan üreticiler için maddi anlamda her şey daha da zorlaştı. Kredi borçları yüzünden takibe alınan ve icralık olan üreticilerin sayısı giderek artıyor. tarlasera, üreticinin içinde olduğu borç sarmalının asıl nedenlerini ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.

tarlasera-ocak-sayisi-cikti3.jpg

Türkiye biyolojik mücadeleden vaz mı geçiyor?

Türkiye’de örtü altı üretimdeki sürekli artışa rağmen biyolojik mücadele geçtiğimiz yıllarda yakaladığı ivmeyi kaybetmiş durumda. Seracılıkta Türkiye’nin en önemli rakibi olan İspanya’da biyolojik mücadelenin girmediği bir ürün grubu neredeyse yok. tarlasera Türkiye ve Avrupa’da biyolojik mücadele izlediği rotayı bu uygulamanın üreticiye ve ülke pazarına kazandırdıkları üzerinden tartışıyor.

Bu ay başka neler var?

Giderek yaşlanan ve bakıma ihtiyaç duyan fındık bahçelerinde verimliliği arttırmanın yolları, mısır tarımında doğru tohum seçimine dair tüyolar ve yeni sezonda soğan üretiminin farklı halleri tarlasera Ocak sayısının sayfalarında ele alınıyor. Bu ayki Röportaj konuğumuz ise Çukurova bölgesinin en önemli zirai bayilerinden olan Koçak Agro ile tanıdığımız Hasan Ruhi Koçak. Koçak, tarımda sürdürülebilirlik ve doğru planlama başta olmak üzere pek çok konuya dair fikirlerini tarlasera okurlarıyla paylaşıyor.

tarlasera-ocak-sayisi-cikti2.jpg

Okumak için mola verin!

Yenilikçi tasarımı ve görsel kalitesiyle yıllardır okurlarına çok özel bir dergi deneyimi yaşatan tarlasera’nın Ocak sayısını dijital ortamda okumak için Dergilik uygulamasını telefonunuza indirip bu linke tıklayabilirsiniz. Derginizi elinize alıp okumayı tercih ediyorsanız o halde Satın Al sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. tarlasera’yı her ay masanızda görmek için ise tek yapmanız gereken abone olmak. Bunun için Abonelik sayfamızdan yalnızca birkaç dakika süren abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.

Keyifli okumalar dileriz!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.