tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.11.2020

Ayaklar altından ihracat yollarına

ayaklar-altindan-ihracat-yollarina2.jpg

Antalya-Akseki’de doğadan topladığı bitkileri boyayarak çiçekçilik sektörüne kazandıran Vehbi Özdemir, hem bölgede kuru çiçek üretimini yeniden canlandırdı hem de yeni bir ihracat kalemi yarattı.

Yalnızca tarım arazileri değil, ormanlardan dağların doruklarına kadar doğal alanlar da ticari değeri olan pek çok bitkiye ev sahipliği yapıyor. Ancak doğadan özenle toplanan bu özel bitkilerin dışında bir de çoğunluğun dikkatini çekmeyen ve zamanla kuruyup ezilen envai çeşit otsu bitki de yaşıyor.

Ancak bugünlerde Toros dağlarında bu şekilde yetişen bitkilerin gözlerden ırak kaderi değişmeye başladı! Antalyalı bir tahıl üreticisi olan Vehbi Özdemir, Torosların dağlarından topladığı çeşitli bitkileri kurutup boyadıktan sonra albenisi yüksek birer süs bitkisi haline getirerek yepyeni bir ekonomik fayda yaratmayı başardı.

Kurt otu, solucan otu, pamuk otu, altın otu, bulgur otu, kuşdili otu, kılçık otu ve pampas dahil olmak üzere yaklaşık 50 farklı ot ve çiçek türünü toplayan Özdemir, bu bitkileri Antalya-Akseki’ye bağlı Cevizli mahallesinde bulunan tesiste önce kurutuyor, ardından da rengarenk boyalarla onlara bambaşka bir görüntü kazandırıyor.

ayaklar-altindan-ihracat-yollarina1.jpg

Piyasa yapay çiçeklere kalmıştı

Aslında Akseki ilçesi çiçekçilik sektörüne yabancı bir yer değil. Ancak bölgede 80’li yıllarda başlayan kuru çiçek üretimi ve ihracatı, 2004 yılında Çin’den başlayan yapay çiçek ithalatıyla birlikte adeta bıçak gibi kesilmişti. Özdemir’in ilk olarak 7 yıl önce başladığı boyalı çiçek üretimi ise bugün bölgede çiçek ihracatının yeniden başlamasını sağladı.

Yapay çiçeklerin piyasaya girmesinin ardından kuru çiçekçiliğin tarihe karışmaya başladığını söyleyen Özdemir, ailesiyle birlikte başlattığı girişim sayesinde bu süreci tersine çevirmenin mutluluğunu yaşıyor. İlk etapta yurtiçinden talep gördüklerini belirten Özdemir bir süre sonra Almanya, Hollanda, Rusya, Libya ve Katar gibi ülkelerden gelen taleple ihracatın başladığını anlatıyor.

Az bakım ile güzellik mümkün!

Özellikle Orta Toroslar ve Akseki yöresinin çiçekçilik adına çok zengin bir floraya sahip olduğuna dikkat çeken Ramazan Özdemir de bu girişim öyküsünün bir diğer kahramanı. 5 yıl süreyle çiçek tasarım eğitimi alarak bu alanda uzmanlaşan Özdemir, “Kurutulmuş çiçekler hem zarifliğiyle hem de az bakım gereksinimiyle iç mimari ve dekorasyonda büyük önem kazandı” diye konuşuyor.


Yorumlar
  • Dica Alexandru

    please put me in contact with the people trhat are selling the dried flowers.Thank you

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.