tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

29.11.2020

Bitkilerin yerini siyanür almasın!

bitkilerin-yerini-siyanur-almasin1.jpg

Nevşehir-Avanos’ta altın arama çalışmaları nedeniyle kesilen ağaçlar ve açılan kuyular bölgedeki doğal ve tarımsal dokuyu tehdit ediyor.

Jeolojik yapısı ve tarihsel dokusuyla Kapadokya dünyanın en kendine özgü noktalarından biri. Bölgenin sembolü olan peribacaları, yeraltı şehirleri ve mağaralarıyla “Dünyanın yeni 25 harikası” unvanını alan Kapadokya, üzerinde taşıdığı binyıllar öncesine kadar uzanan uygarlıkların izleriyle de UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesinde yer alıyor.

Tüm bu renklerin gölgesinde Kapadokya’nın çoğu kez göz ardında kalan bir de bitkisel dokusu var. Bölgede yoğun olarak yapılan tahıl ve patates üretiminin bir bölümünün yanı sıra özelikle Avanos bölgesinde bağcılık da çok önemli bir yer tutuyor. Bölgedeki ağaçlandırılmış alanlar ise bozkırın ortasında birer nefes ve gölge kaynağı olarak yükseliyor.

İşte Kapadokya’nın bu özgün bitkisel dokusu bugünlerde can sıkan bir haberle gündemde. Avanos ilçesi sınırlarında bulunan Özkonak-Derinkuyu yeraltı şehirlerinin olduğu bölgede yabancı bir şirket tarafından başlatılan altın arama çalışmaları başlatıldı. Ziyaret dağının eteklerinde bulunan bölgede ağaç kesimine neden olan çalışmalar yöre halkının tepkisine neden oluyor.

Bitkilerin yerini siyanür almasın!

İnsan ve bitki sağlığı risk altında

İş makineleri yardımıyla çam ağaçlarının kesildiği bölgenin ağaçlandırma alanı olarak belirlenmiş olması ve siyanürlü arama faaliyetleri için civarda sondaj kuyuları açılması tepkinin asıl nedeni. Burada aynı zamanda Özkonak beldesinin hem içme hem de tarımsal sulama kaynaklarının yer alması insan ve bitki sağlığını riske atıyor.

Köybağı sulama suyunun yanı sıra Avanos’un yeni içme suyu kuyularının da bu sahada yer aldığına dikkat çeken Avanos Belediye Başkanı Celal Alper İbaş, ilgili alandaki maden arama ruhsatının yanı sıra 3 ruhsat sahası daha bulunduğunu söylüyor ve “Şu anda arama ruhsatı aşamasında olan bu konuya müdahil olarak her türlü itirazımızı yapıp gerekirse yargı yoluna başvuracağız” diyor.

2014’te ağaçlandırma yapılmıştı

Madencilik faaliyetine konu olan alanda bundan 6 yıl önce bir ağaçlandırma kampanyası başlatılarak devlet desteğiyle 500 bin ağaç dikilmiş ve bölge orman alanı olarak ilan edilmişti. Kampanyayı gerçekleştiren Özkonaklılar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin başkanı Enver Göcek, “Devlet buraya bu yatırımı yaptı, ama şimdi ise birilerine peşkeş çekiliyor” diye konuşuyor.

kanadali-sirket-avanos-ta-agaclari-keserek-altin-arama-calismalari-baslatti-810236-5.jpg

Su kaynakları zaten sınırlı

Dikilen genç ağaçların yanı sıra bölgede eskiden kalan meşe ağaçları, ayrıca höyük yapıları ve bir de türbe bulunuyor. Altın arama çalışmalarının başladığı noktanın Derinkuyu yeraltı şehrine ve Belha manastırına yaklaşık 150 metre uzaklıkta olması buradaki tarihsel dokuyu da tehdit ediyor.

“Buraya karasal iklim hakim ve su kaynaklarımız oldukça kıt” diyen Göcek, “İçme sularımız da bu bölgeden geliyor. Yapılan madencilik faaliyetiyle bu kaynakların yok olacağı endişesini taşıyoruz. Bu yüzden bu çalışmaları durdurmakta kararlıyız ve önümüzdeki hafta hukuki girişimleri başlatacağız” şeklinde konuşuyor.


Yorumlar
  • mahmut

    Yaw kardeşim, bi yerde altın varsa çıkarılır. Bi de adam gene "peşkeş çeliliyor" adlı son zamanların popüler türküsünü de çığırmış, ohh misss.

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.