Zeytin Mektebi projesi, ürünün tarihinden yetiştirme tekniklerine kadar pek çok eğitim konusunun yer aldığı çevrimiçi derslerle yüzlerce kişiyi zeytin tarımıyla tanıştırdı.
Anadolu coğrafyası tüm insanlığa mal olmuş en yaygın sebze, meyve ve tahıllardan en nadir rastlanan türlere kadar sayısız bitkinin anavatanı. Ancak bunların arasında tarihsel olarak en anıtsal niteliğe sahip, “kadim” sözcüğünü sonuna kadar hak eden bitki denildiğinde çoğunluğun aklına ilk önce zeytin geliyor.
Binlerce yıldır bu topraklarda kurulan uygarlıkların yaşam damarlarından olan zeytin, bugün de milyonlarca insanı beslerken binlerce üreticiyi de geçindirmeye devam ediyor. Dayanıklılığıyla bilinen zeytin ağaçları, meyvesi ve gölgesini yıllar boyunca esirgemediği gibi aynı vefayı üreticisinden de bekliyor. Bu vefayı gösterebilmek için de zeytin tarımının inceliklerine hakim olmak gerekiyor.
Zeytin ve zeytinyağına dair her şey
İşte zeytin tarımına dair binyılların tecrübesine ve bilimin yol göstericiliğine dayanan bu bilgileri geniş bir kitleye ulaştırmak ve tarıma ilgi duyan bireyleri zeytin ile tanıştırmak için bir süre önce yeni bir proje başlatıldı. Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım ve Orman Müdülüğü işbirliğinde hayata geçirilen Zeytin Mektebi, bir ay boyunca yaklaşık 500 kişiye kapsamlı bir eğitim verdi.
“Zeytin ve zeytinyağına dair her şeyi öğrenin” sloganıyla başlatılan proje kapsamında internet üzerinden gerçekleştirilen eğitimlerde zeytin mitolojisinden tarihine kadar pek çok konunun yanı sıra, üretim sürecine dair budama, sulama, zararlı mücadelesi ve zeytinyağı üretimi gibi süreçler üzerine de pratik bilgiler paylaşıldı.
Sosyal medyada binlerce kişiye ulaştı
19 Ekim’de kapılarını açan ve Türkiye’nin yanı sıra ABD, Kıbrıs, İtalya, Almanya, İsviçre, Türkmenistan gibi ülkelerden dahil olan katılımcılarla birlikte uluslararası bir nitelik kazanan Zeytin Mektebi’nde bir ayın sonunda eğitimini tamamlayanlar girdikleri sınavın ardından birer katılım belgesi almaya hak kazandı.
Projenin gördüğü yoğun ilgi, YouTube üzerinden yayınlanan derslerin yaklaşık 20 bin kişiye ulaşması ile de farklı bir boyuta ulaşmış durumda. Zeytin Mektebi’nin ürüne ilişkin bugüne kadarki en kapsamlı çevrimiçi eğitim programı olduğunu söyleyen Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, eğitime sosyal medya üzerinden katılanların da sınava tabi tutulmasını gündeme aldıklarını söylüyor.
Zeytine geri dönüş yaşanıyor
Son yıllarda hem ülke genelinde hem de Akdeniz bölgesinde zeytin üretimine yeniden ciddi bir yönelme yaşandığına dikkat çeken ATB Başkanı Ali Çandır ise, “Projenin düşündüğümüzden daha çok ilgi görmesi bizi hem şaşırttı hem de heyecanlandırdı. Bu eğitimler üreticimize ve zeytinle uğraşmak isteyen insanlarımıza ışık olacak” diye konuşuyor.