tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.10.2020

Patateste Tarım Kredi ve TMO’ya görev çağrısı

Patateste Tarım Kredi ve TMO’ya görev çağrısı

Tarla fiyatları 50-65 Kuruş bandına kadar inen patateste üreticiler Bakanlık, belediyeler ve tarımsal kuruluşların devreye girmesini talep ediyor.

Türkiye tarımının başlıca ürünlerinden biri olmasına karşın yıllardan beri rekolte ve fiyat istikrarsızlığıyla özdeşleşen patates bu sezon yine zor koşullardan geçiyor. Kilogram başına yaklaşık 1 TL olan üretim maliyetlerine karşılık tarla fiyatı 50 Kuruşa kadar inen üründe üreticiler tarımsal kurumların piyasa ve pazarlama süreçlerinde devreye girmesini bekliyor.

Başta üretimin merkezi olan Niğde bölgesi olmak 72 ilde üretimi yapılan patateste kışlık hasat mevsimi devam ediyor. Bu yıl toplam 130 bin hektar alanda üretilen patateste yetiştirme maliyetleri girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle 0,9-1 TL arasına yükseldi. Ancak tüccarın tarladan alım fiyatları ise bunun aksine 50-65 Kuruş bandına kadar düşmüş durumda.

İhracat yasakları pazar kaybettirdi

Patateste bu sezonki rekolte tahminlerine göre üretim 2003 yılından bu yana ilk kez 5 milyon tonun üzerine çıkmış olacak. Ancak bu bolluk üreticilere düşük fiyatlar olarak yansıyor. Yılın başında ihracata getirilen yasakların Temmuz ayında kaldırılmasına karşın pazar kaybına neden olduğunu belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında lokanta, otel ve kurum yemekhanelerinin hala tam kapasiteyle çalışmamasının pazarlama sorunlarını daha da derinleştirdiğini söylüyor.

patateste-tarim-kredi-ve-tmo-ya-gorev-cagrisi1.jpg

Sosyal yardımlara patates de eklensin

“Yeterli gelir elde edemeyen üretici bir sonraki sezon için ihtiyacı olan finansmanı karşılayamazsa ekim alanlarının yeniden daralması riski var” diyen Bayraktar, patateste yaşanan bu kısır döngünün kırılması için Türkşeker ve Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) gibi Tarım Kredi Kooperatifleri’nin de acilen piyasaya girerek doğrudan üreticiden maliyeti kurtaracak bir fiyatla alım yapması gerektiğini dile getiriyor.

Patates ihracatına destek verilerek artan üretim için yeni pazarlar bulunmasını talep eden Bayraktar, “Milli Savunma ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumları tarafından alımlar yapılmalı, belediyelerce sosyal yardımlar kapsamında dağıtılan ürünlere patates de eklenmeli ve elektrik faturalarının tahsilatı hasat döneminde yapılmalı” diye konuşuyor.

patateste-tarim-kredi-ve-tmo-ya-gorev-cagrisi2.jpg

TMO ve Tarım Kredi devreye girmeli

Öte yandan Eylül ayından itibaren üreticilerden patates alımı yapmaya başlayan Türkşeker ve AOÇ’un pazardaki etkisi henüz fiyatları istenen düzeye çekebilmiş değil. Niğde ve Nevşehir’de yalnız 3,15 bin ton yazlık patates alındığını belirten Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Patates üreticisine ‘Ürününüzü Türkşeker alacak’ denilerek tepkisi alınıyor. Ancak bu işi yapması gereken Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatifleri gibi kuruluşlar devreye sokulmuyor” şeklinde konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.