tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.09.2020

Bu baca yakında yeniden tütmeye başlayacak!

bu-baca-yakinda-yeniden-tutmeye-baslayacak3.jpg

Kapıları yaklaşık 9 yıldır kapalı olan Çarşamba Şeker Fabrikası, pandemi nedeniyle tüm aksaklıklara karşın bu yıl yeniden bölgedeki şekerpancarı üretiminin adresi olmaya hazırlanıyor.

Türkiye’de uzun yıllar boyunca tarımsal üretimin kaleleri olarak görülen şeker fabrikalarının her birinin farklı bir öyküsü var. Bu kalelerden kimileri öyküsünü tamamlanmış olsa da, bugün itibariyle 33 şeker fabrikasında üretim geçtiğimiz yıllarda yaşanan özelleştirme dalgasına karşın sürüyor.

Türkiye tarımında ayrı bir yeri olan şekerpancarı üretiminin merkezleri olan bu 33 tesiste yeni sezonun yaklaşmasıyla birlikte hazırlıklar da hızlanırken müjdeli bir haber ise Samsun’dan geldi. Yaklaşık 9 yıldır atıl konumda olan Çarşamba Şeker Fabrikası, bölgedeki pancar üreticilerinin talebi ve alınan ürün taahhüdü ile yeniden faaliyete geçmeye hazırlanıyor.

En genç şeker fabrikalarından biri

Çarşamba Şeker Fabrikası aslında Türkiye’nin en genç şeker fabrikalarından biri. 1989 yılında açılan tesis yaklaşık 22 yıl boyunca bölgedeki şekerpancarı tarımının merkezi olmuştu. 2000’li yıllarda eski gücünden uzaklaşan fabrika 2009 yılında özel bir şirkete satılmış ancak Şeker-İş Sendikası’nın yürüttüğü hukuk mücadelesi sonucu bu ihale iptal edilmişti.

bu-baca-yakinda-yeniden-tutmeye-baslayacak1.jpg

150 bin ton hedefine ulaşıldı, revizyon başladı

2009’da yaşanan sürecin aynısıyla 2011 yılında da karşı karşıya kalan fabrikanın özelleştirilmesi engellenmiş, ancak aynı yıl itibariyle de üretimini durdurmak durumunda kalmıştı. Bölgedeki üreticilerin alternatif ürünlere yönelmesi nedeniyle kapılarını kapatan fabrikanın 9 yıllık aranın ardından yeniden üretime başlaması için bölgede 150 bin ton pancar ekimi hedefi konulmuştu.

Pandeminin gölgesinde zamana karşı yarış

150 bin tonluk şekerpancarı taahhüdünün alınmasıyla birlikte Çarşamba Şeker Fabrikası’nda revizyon çalışmaları bu yılın başında başlatıldı. Ancak yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle yenileme çalışmalarına verilen 3 aylık zorunlu ara fabrikanın geri dönüşüne dair endişeleri de beraberinde getirdi.

İlk ürünler Kastamonu’ya, deneme kampanyası ise Kasım’da

Haziran ayında başlayan “normalleşme” sürecinin ardından hazırlıklar kaldığı yerden devam etse de, fabrikanın ürün alımına başlamayı hedeflediği Eylül ayı itibariyle revizyonlar tamamlanmış değil. Ancak üreticilerin mağdur edilmemesi için alınacak ürünlerin Kastamonu Şeker Fabrikası’na götürülerek işleneceğini açıklayan Türkşeker yetkilileri, Çarşamba Şeker Fabrikası’nın deneme kampanyasının da yine sezon içinde yapılacağını belirtiyor.

bu-baca-yakinda-yeniden-tutmeye-baslayacak2.jpg

Gelecek yıl tam kapasite ile geri dönecek

“Deneme kampanyasının başlaması belki de Kasım sonunu bulacak. Bu zamana kadar üreticimizin pancarının tarlada kalmaması gerek. Bu nedenle ürünleri yine Türkşeker’e ait Kastamonu Şeker Fabrikası’na götüreceğiz” diyen Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, Çarşamba Şeker Fabrikası’nın ise gelecek yıl tam kapasiteyle çalışacağı sözünü verdiklerini dile getiriyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.