Tokat’ın Turhal ilçesinde bir sera imalatçısının kendi arazisinde kurduğu topraksız serada otomasyon sistemi sayesinde yağmur, dolu ve fırtına gibi koşullar hızla bertaraf edilebiliyor.
Örtü altı üretim, tarımdaki teknolojik gelişmeleri takip etmek için belki de en uygun alan. Robotlardan sensörlere kadar pek çok sistemle donatılmaya başlayan modern seralar, yalnızca içlerinde iş gören bu araçlarla değil kendinde var olan özellikleriyle de bitkisel üretim için en ideal koşulları sağlayarak verim ve kalitede fark yaratıyor.
Türkiye’nin dört bir yanında da bu “akıllı sera”lara rastlamak artık mümkün. Bunun en özgün örneklerinden biri ise Tokat’ta sera imalatçısı olarak çalışan ve aynı zamanda üreticilik de yapan Faik Çalışkan’a ait. 5 bin arazisine kendi tasarladığı bir akıllı sera kuran Çalışkan, burada topraksız tarım yöntemleriyle çilek üretimi yapmaya başladı.
İçerideki iklim dışarıya bağımlı değil
Turhal ilçesine bağlı Necip köyünde bulunan sera “tam otomatik” olarak çalışıyor. Hollanda ve İsrail’de benzer örnekleri bulunan bir asansör sistemine sahip seranın üzerine hava şartlarına bağlı olarak kendiliğinden açılıp kapanabiliyor. Bu sayede ani bir yağış ya da fırtınaya karşı ürünler de koruma altına alınmış oluyor.
Yağmur ve rüzgara karşı duyarlı sensörler yardımıyla çalışan bu sistemin yanı sıra, seranın içinde de sıcaklık ve nem koşullarını istenen düzeyde tutmayı sağlayan iklimlendirme sistemi bulunuyor. Nem oranı düştüğünde sis oluşturan bu otomasyonun yönlendirilmesi için ise işinin uzmanı olan tek bir ziraat mühendisinden fazlasına ihtiyaç duyulmuyor.
Tüm kontrol üreticinin elinde!
Toplam 115 bin çilek bitkisini toprak yerine “kokopit” ortamında yetiştiren Çalışkan, “Kokopit suyu yüzde 6 daha fazla tuttuğu için su sarfiyatı topraktaki gibi olmuyor. Ürünler de kurulan sistem sayesinde 10 dakika içinde sulanıyor” diyor. Yağmur, dolu ve ot alma faktörlerini devre dışı bıraktıklarını söyleyen Çalışkan, “Bu serada bütün kontrol bizim elimizde” diye konuşuyor.