tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.7.2020

Bu sera biraz fazla akıllı!

Bu sera biraz fazla akıllı!

Tokat’ın Turhal ilçesinde bir sera imalatçısının kendi arazisinde kurduğu topraksız serada otomasyon sistemi sayesinde yağmur, dolu ve fırtına gibi koşullar hızla bertaraf edilebiliyor.

Örtü altı üretim, tarımdaki teknolojik gelişmeleri takip etmek için belki de en uygun alan. Robotlardan sensörlere kadar pek çok sistemle donatılmaya başlayan modern seralar, yalnızca içlerinde iş gören bu araçlarla değil kendinde var olan özellikleriyle de bitkisel üretim için en ideal koşulları sağlayarak verim ve kalitede fark yaratıyor.

Türkiye’nin dört bir yanında da bu “akıllı sera”lara rastlamak artık mümkün. Bunun en özgün örneklerinden biri ise Tokat’ta sera imalatçısı olarak çalışan ve aynı zamanda üreticilik de yapan Faik Çalışkan’a ait. 5 bin arazisine kendi tasarladığı bir akıllı sera kuran Çalışkan, burada topraksız tarım yöntemleriyle çilek üretimi yapmaya başladı.

İçerideki iklim dışarıya bağımlı değil

Turhal ilçesine bağlı Necip köyünde bulunan sera “tam otomatik” olarak çalışıyor. Hollanda ve İsrail’de benzer örnekleri bulunan bir asansör sistemine sahip seranın üzerine hava şartlarına bağlı olarak kendiliğinden açılıp kapanabiliyor. Bu sayede ani bir yağış ya da fırtınaya karşı ürünler de koruma altına alınmış oluyor.

bu-sera-biraz-fazla-akilli1.jpg

Yağmur ve rüzgara karşı duyarlı sensörler yardımıyla çalışan bu sistemin yanı sıra, seranın içinde de sıcaklık ve nem koşullarını istenen düzeyde tutmayı sağlayan iklimlendirme sistemi bulunuyor. Nem oranı düştüğünde sis oluşturan bu otomasyonun yönlendirilmesi için ise işinin uzmanı olan tek bir ziraat mühendisinden fazlasına ihtiyaç duyulmuyor.

Tüm kontrol üreticinin elinde!

Toplam 115 bin çilek bitkisini toprak yerine “kokopit” ortamında yetiştiren Çalışkan, “Kokopit suyu yüzde 6 daha fazla tuttuğu için su sarfiyatı topraktaki gibi olmuyor. Ürünler de kurulan sistem sayesinde 10 dakika içinde sulanıyor” diyor. Yağmur, dolu ve ot alma faktörlerini devre dışı bıraktıklarını söyleyen Çalışkan, “Bu serada bütün kontrol bizim elimizde” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.