tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.6.2020

Pamukta verim dijital tarımla artacak

pamukta-verim-dijital-tarimla-artacak2.jpg

Şanlıurfa’da yürütülen dijital tarım projesi ile pamukta aşırı su, gübre ve zirai ilaç kullanımının önüne geçilerek verimliliğin yüzde 20 arttırılması hedefleniyor.

Dijital devrim kendisini en çok iletişim alanında hissettirse de, başta tarım olmak üzere üretimin pek çok alanında kuralları baştan yazıyor. Türkiye tarımında da dijital teknolojilerin uygulama örnekler artarken, bir yandan bu alanda Ar-Ge çalışmaları da hız kazanmaya başladı. Güneydoğu Anadolu’da pamuk tarımını dönüştürmeye yönelik çalışmalar bunun en yeni örneği.

Boğaziçi ve Harran Üniversitesi’nden akademisyenlerin geliştirdiği dijital tarım projesi, pamuk üretimini hem daha verimli hem de daha sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor. Harran ovasında yürütülen proje kapsamında, iklim istasyonları ve tarla sensörleri yardımıyla üretimin farklı evreleri dijitalleştirilerek daha az kaynakla daha çok üretim yapmanın yolları aranıyor.

Üretime dair tüm ayrıntılar kayıt altında

Projenin ilk adımı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın desteğiyle geçtiğimiz Şanlıurfa’da kurulan 10 dönümlük deneme arazisinde geçtiğimiz Aralık ayında atıldı. Uzman akademisyenlerin geliştirdiği yazılım ve teknolojiler, Mayıs ayında ekimi yapılan pamuk bitkilerinin gelişim süreçleri anbean takip ederek veri merkezine aktarmaya başladı.

pamukta-verim-dijital-tarimla-artacak1.jpg

Araziye kurulu sensörler, iklim istasyonu, drone ve uydu sistemi aracılığıyla toprak, su ve iklime dair tüm gerekli ayrıntılar dijital veriye dönüştürülüyor. Bu hassas takip ve veri oluşturmanın öncelikli amacı ise pamuk tarımında hem maliyeti arttırtan hem de verimliliği düşüren olan aşırı su, gübre ve zirai ilaç kullanımının önüne geçmek.

Sıkı takip hasatla da bitmeyecek

Eylül ayında yapılacak hasadın ardından çırçır fabrikasına doğru yola çıkacak pamuklara bu yolculukta da dijital takip sistemleri eşlik edecek. Tarla ekiminden fabrikaya kadarki süreç boyunca toplanan veriler analiz edilerek farklı alanlarda da kullanılabilecek modern tarım teknolojileri geliştirmeyi hedefleyen dijital bir yol haritası tasarlanacak.

Bugüne kadarki en kapsamlı proje

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan,  pamuk tarımında dijitalleşmeyle birlikte yüzde 20 verim artışı hedeflediklerini söylüyor. “Türkiye’de daha önce tarımsal dijitalleşmenin öne çıktığı bu ölçekte ve detayda bir çalışma hayata geçmemişti” diyen Doç. Dr. Aslı Deniz Helvacıoğlu ise, “Projenin yenilikçi yönü kadar ekonomik ve çevresel katkıları da bizi heyecanlandırıyor” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.