tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.6.2020

Kayısıda sevinmeli mi üzülmeli mi?

kayisida-sevinmeli-mi-uzulmeli-mi3.jpg

Kayısıda hasat yaklaşırken tahminlerin iki boyutu var: Bir yandan ürün kalitesinin geçen yıllara fark atacağı belirtilirken, rekoltenin düşeceğini söyleyen üreticiler “şişirme rekolte” açıklamalarından şikayetçi.

Uluslararası pazarda Türkiye’nin marka değeri en yüksek ürünlerinden kayısıda yeni hasat sezonunun neler getireceğini herkes merak ediyor. Malatya’daki bahçelerde rekolte tespit çalışmalarının başladığı Mayıs ortalarından bu yana oluşan tablo ise şimdilik çelişkilerle dolu. Tablonun bir yüzünde kalite, diğer yüzünde ise rekolteye dair tahminler yer alıyor.

2020 yılına Covid-19 salgını nedeniyle dış pazarda yaşanan aksaklıklarla başlayan kuru kayısı her şeye karşın dış ihracat gelirlerini geçen yıla oranla arttırmayı başarmıştı. Yeni sezonun şekillenmeye başladığı Nisan ayında ise Malatya’da adeta arazilere nefes aldırmayan yağışlar monilya hastalığına neden olmuş, ayrıca bahçelerde görülen kabuklu bit sorunu ürün kaybının ilk sinyalleri çalmıştı.

Üretici 65 bin ton diyor

Düşük rakımlı bölgelerde Haziran ayının sonunda başlayacak hasat öncesi farklı görüşler ortaya çıkmaya başladı. Çiçeklenme döneminde yaşanan dolu ve zirai don afetinin yanı sıra çil hastalığının da kayısıyı etkilediğini söyleyen Malatya Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç, bu yıl düşük rekolte beklediklerini söyleyerek tahminlerinin 65 bin ton civarında olduğunu açıkladı.

kayisida-sevinmeli-mi-uzulmeli-mi1.jpg

Kalibresi yüksek bir sezon olacak

Aynı günler içinde tersi yönde bir açıklama ise Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan’dan geldi. “Şu ana kadar doludan ciddi bir zarar görmedik. Bazı bölgelerde lokal hasar var ama toplamda kötü bir tablo yok. Bir aylık süreyi doğal afetlerden zarar görmeden atlatırsak çok daha iyi olacak” Özcan, “Geçen yıllara göre çok daha kaliteli bir ürün görünüyor. Kalitesi ve kalibresi çok yüksek bir hasat dönemi yaşayacağız” diye konuştu.

TARSİM raporları baz alınmalı

Kayısıdaki bu yorum farklılığı aslında geçtiğimiz yıllarda da yaşanan rekolte tartışmalarının bir uzantısı. “Geçtiğimiz yıllarda açıklanan şişirme ve hayali rekolteler üreticiye hiçbir fayda sağlamadı. Kayısı üzerine yapılan spekülasyonlar sonucu 3,5 dolara ihraç edilen ürün üreticiden 1,5 dolardan alınıyor” diyen Yunus Kılıç, bu yıl rekoltenin Bakanlık tarafından TARSİM raporları göz önüne alınarak açıklanmasını talep ediyor.

Sorun, kayısıda üretime dair tahminlerin birden fazla kaynaktan yayılmasında yatıyor. Peki en güvenilir kaynak hangisi? Yalnızca bahçelere bakarak tahmin yapmanın kamuoyunu yanılttığını söyleyen Malatya Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, “Oluşturduğumuz rekolte komisyonu bağımsız bir şekilde ve bilimsel verilerle çalışıyor” diyor.

kayisida-sevinmeli-mi-uzulmeli-mi2.jpg

Malatya kayısısının ismi kullanılıyor

Malatya’da hasat döneminin bir diğer kronik tartışma konusu ise bölgenin tescilli marka adının kötü niyetle kullanılıyor olması. İl dışından kayısı getirilerek “Malatya kayısısı” adı altında ihraç edildiğine dikkat çeken Yunus Kılıç, “Coğrafi işaret sahibi kuru kayısımızın bu kriterlere göre dünya pazarına girmesini ve kayısı ihracat rakamlarına bakılarak bu paranın kimlerin kasasına girdiğinin takibe alınmasını istiyoruz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.