tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.5.2020

Kayısıda kabuklu bite dikkat!

Kayısıda kabuklu bite dikkat!

Sert kabuklu meyvelerde zarara yol açan kabuklu bit zararlısı Malatya’da kayısı ağaçlarını tehdit ediyor.

İlkbaharla birlikte meyve bahçelerinde de hareketlilik artıyor. Erik ve kiraz gibi mevsimin en hızlı meyvelerinde hasat başlarken diğer meyvelerde ise gübre ve ilaçlama uygulamaları sürüyor. Üreticilerin bu dönemde son istediği şey ise ürünlerini bir zararlı ya da hastalığa teslim etmek!

Ancak tarımsal üretim sürekli olarak bu iki tehditle karşı karşıya. Son yıllarda etkinliğini arttıran kabuklu bit zararlısı bunun meyvedeki en belirgin örneklerinden. Sert kabuklu meyvelerle özdeşleşen zararlı, ilk olarak bundan 9 yıl önce görüldüğü Malatya’da kayısı ağaçlarında etkinliğini arttırmaya başladı.

Erik koşnili nedir?

“Erik koşnili” olarak da bilinen kabuklu bite (Sphaerolecanium prunastri) adından da anlaşıldığı gibi en çok erik ağaçlarında rastlansa da, sert kabuklu meyvelerle birlikte turunçgiller için de bir tehdit oluşturuyor. Ağaç gövdesi ve kalın dallarda koloniler oluşturan zararlı hem ağacı zayıflatıyor hem de meyve kalitesini bozuyor.

kayisida-kabuklu-bite-dikkat1.jpg

Kabuklu bite karşı mücadelenin de birbirinden ayrılmaz iki yolu var: Kültürel ve kimyasal mücadele. Bulaşık dalları budamak, ağaçların düzenli bakım ve sık dikimden kaçınmak işin bir boyutu. Zararlının yoğun olduğu bahçelerde ise kış döneminde “kışlık yağ” olarak da tanımlanan petrol yağı kullanılıyor. Bunun yeterli olmadığı durumda ise hasattan en geç 21 gün öncesine kadar “yazlık yağ” ile mücadele zorunlu.

Reçeteli ve zamanında ilaç!

Mayıs ayının gelmesiyle kabuklu bit yumurtalarının görülmeye başladığı Malatya’da üreticilerin şikayetlerinin de arttığını söyleyen Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, bu yıl iklimin yağışlı olması nedeniyle tehlikenin arttığını belirtiyor. Üreticileri reçeteli ilaçlarla ve doğru zamanda mücadele etmeleri için uyaran Macit, “Aksi takdirde ürünümüz geri dönmekte ve bu da Malatya kayısısını olumsuz etkilemektedir” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.