Doğu Karadeniz’de çay hasadında kriz yaratan koronavirüs salgını fındığı da aynı şekilde etkileyecek. Üreticiler işgücü konusunda sorun yaşamamak için tedbir alınmasını istiyor.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle zor günler geçiren Doğu Karadeniz tarımında çaydan sonra bu kez de fındık hasadında işgücüne ulaşamama endişesi başladı. Ağustos ayında başlayacak hasat sürecinde bahçelerde çalışacak mevsimlik işçilerin bölgeye gelişinde sorun yaşanmaması için gözler Sağlık Bakanlığı’na çevrildi.
Başta Rize olmak üzere 4 ilde Mayıs ayının ortalarında başlayan çay hasadı öncesinde salgın nedeniyle büyük bir işgücü açığı oluşmuştu. Normal şartlarda yurtdışından gelen mevsimlik işçilerin sınırların kapatılması nedeniyle devre dışı kalması ve iller arası seyahatin kısıtlanmasıyla ürün toplayacak işçi bulmakta zorlanan üreticilerin talepleri sonucunda ek kararlar alınmıştı.
Çay hasadına gelenlerin kontrolü sürüyor
19 Mayıs’tan itibaren diğer illerde ikamet eden üretici ve ailelerinin çay hasadına katılmak için memleketlerine seyahat etmelerine belli sınırlar çerçevesinde izin verilmişti. 50 bini aşkın başvurduğu bu uygulama kapsamında Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’a gelen kişiler il sınırlarında sağlık kontrollerine tabi tutulmaya başladı.
Ancak hasat için gelenlerin zorunlu olarak karantinaya tabi tutulması ve şu ana kadar yalnızca Rize’ye giriş yapan en az 15 kişide Covid-19 tespit edilmesi, hem bölgede salgının kontrolü hem de başlayan çay hasadı açısından endişelere neden oluyor. Henüz 2 aylık bir zaman olsa da, bölgedeki fındık üreticileri de benzer bir durumla karşılaşmak istemiyor.
Gürcistan ve Güneydoğu Anadolu’dan geliyor
Fındık hasadında da Gürcistan’ın yanı sıra Güneydoğu Anadolu bölgesinden gelen mevsimlik tarım işçileri önemli yer tutuyor. Bu yıl içinde yurtdışından işçi gelmesini beklemediklerini söyleyen Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, yurtiçinden gelecek işgücü için ise alınacak önlemlerle birlikte düzenleme yapılmasını öneriyor.
Bir aile ne kadar ürün toplayabilir?
Ancak fındıkta bu yıl mesainin önemli bir kısmı üreticilere kalacak gibi görünüyor. Şu günlerde pek çok üretici ürün bakımı ve bitki besleme uygulamalarını kendi imkanlarıyla yürütüyor. Üreticilerin kendi imkanlarıyla fındık toplamasının işçi maliyetlerini düşüreceğini söyleyen Akça, “Bir aile yaklaşık 3 ton fındık çıkan bir bahçeyi rahatlıkla toplayabilir. Bu da 20-25 gün sürer” diyor.
Fındık da dalda kalmasın!
Çay hasadı için seyahat düzenlemelerinin yanı sıra yerel kuruluşlar da işgücü ihtiyacının bölge içinde sağlanması için çalışmalar başlatmıştı. Bunun bir benzeri de fındık için hazırlanıyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin “Fındık Dalda Kalmasın” projesi kapsamında üreticilerle tarım işçilerinin bir araya getirilmesine destek sağlanacak.
Fındık üreticileri ve tarım işçileri, 1 Haziran tarihinden itibaren 444 1 052 numaralı hat üzerinden başvuru yaparak projeye dahil olabilecek. Bu kapsamda ayrıca mevsimlik tarım işçilerinin sağlık kontrolleri ve fındık bahçelerinin dezenfeksiyonu da uzman ekipler tarafından gerçekleştirilecek.