tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.5.2020

Çayda fiyat ve seyahat kararı

Çayda fiyat ve seyahat kararı

Alım fiyatı 3,27 TL olarak belirlenen çayda üreticiler memleketlerine dönmek için seyahat izni alarak 19 Mayıs’ta yola çıkmaya başlıyor.

Covid-19 salgını nedeniyle bu sezon işgücü kriziyle karşı karşıya kala çayda alım fiyatları açıklandı. Buna göre 2020 yılı için yaş çay alımı kilogram başına 3,27 TL üzerinden yapılacak. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi 13 Kuruş olarak belirlenen prim desteğiyle birlikte toplam miktar 3,40 TL’ye çıkacak.

Çay toplamak için işçi bulmakta zorlanan çay üreticilerine verilecek seyahat izninin ayrıntıları da netleşti. Buna göre arazilerinin bulunduğu ile gelerek hasada katılabilmek için 19 Mayıs günü gece yarısından itibaren yola çıkabilecek. Ancak bunun için izin belgesi ve bir dizi önleme uymak gerekiyor.

Seyahat başvurusu nasıl yapılacak?

Valiliklere gönderilen genelgeye göre, giriş-çıkış kısıtlaması bulunan illerde ikamet eden çay üreticileri ve müstahsilleri Seyahat İzin Belgesi alarak çay bahçelerinin bulunduğu ile gelebilecek. Elektronik ortamdan yapılacak belge başvuruları ise e-Devlet ve ALO 199 Vefa Destek Sistemi üzerinden gerçekleştirilecek.

cayda-fiyat-ve-seyahat-karari1.jpg

İzin belgesi tek yönlü olacak

Seyahat izni için başvuracak üreticilerin Çaykur’a kayıtlı olması gerekiyor. Aynı şekilde başvuru yapan kişi ve refakatinde olan kişilerin Covid-19 evde izolasyon sorgusunda bir sorun olmaması gerekiyor. Başvurunun kabul edilip edilmediğine dair SMS ile bilgilendirme yapılacak. Talepleri uygun görülen üreticiler için verilecek izin belgesi ise tek yön geçerli olacak ve gidilen ilde 30 gün kalınması esas alınacak.

Gidenler bu şartları kabul etmiş sayılacak

Çay müstahsillerinin ulaşımını sağlayacak kişiler ise 72 saat içinde geri dönebilecek. Üreticiler ise gittikleri ilde 14 gün boyunca çay arazisi ve çay teslim alanı dışında başka bir yerde bulunmayacaklarını, işlerini yürütürken sosyal izolasyon kurallarına uyacaklarını ve çay alım merkezlerinde maske takacaklarını taahhüt etmiş sayılacak.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.