Isparta’ya bağlı Deregümü köyünde 700 dekarda domates fidesi diken üreticiler, bu yıl ihracata dair endişeli olsalar da üretimden vazgeçmeyeceklerini söylüyor.
Havalar ısındıkça ısınıyor, güneş yüzünü esirgemekten vazgeçiyor, milyonlarca insan ise büyük bir sabırla daha özgür günlerin hayalini kuruyor. Yaz ayları geldiğinde yaşamın ne ölçüde “normalleşeceği” henüz belirsiz. Ama kesin olan bir şey var ki, sofraya gelecek taze sebze-meyvenin lezzetine yine doyum olmayacak!
15 bin ton domates hasat edilecek
Bunun garantisi, bitkisel üretime salgın koşullarında da canla başla devam edenler. Tıpkı Isparta’nın merkez ilçesine bağlı Deregümü köyündeki sebze üreticileri gibi. Bölgede yaklaşık 700 dekar örtülü alanda toplam 1,4 milyon domates fidesinin 25 Nisan’da başlayan dikim çalışmaları hala sürüyor.
Yaklaşık 1 hafta sonra sona erecek dikimlerinden ardından elbette ki iş bitmeyecek. Sulamadan gübrelemeye kadar tüm tarımsal süreçler Temmuz ayının ortasına tarihlenen hasat aşamasıyla sona gelecek. Deregümü’nde hasat edilmesi beklenen toplam domates rekoltesi ise 15 bin ton.
Nüfusu üretim belirliyor
Deregümü Türkiye’de domatesle özdeşleşen üretim noktalarından biri. Köyün normalde 2 bin 500 olan nüfusu, yaz aylarında domates ve karanfil üretimi için buraya gelen tarım işçileriyle birlikte 3 bin 500’e kadar çıkıyor. İki ürünün de işlendiği tesislerde çalışan emekçilerle birlikte üretim sezonunda yaklaşık bin 500 kişiye istihdam sağlanıyor.
Yol haritası kalabalık
Deregümü’nde üretilen domateslerin yol haritası oldukça kalabalık. Ürünlerin yarısının başta büyükşehirler olmak üzere iç pazarda tüketiliyor. Diğer yarısı ise hem Avrupa hem de Ortadoğu’ya gönderiliyor. Ancak koronavirüs nedeniyle getirilen dış ticaret kısıtlamaları dış pazara dair belirsizlikleri de beraberinde getiriyor.
Endişe var ama vazgeçmek yok!
İhracat konusunda yaşadıkları endişeye karşın üretimden vazgeçmediklerini söyleyen Deregümü köyü muhtarı Ali Toprakçı, “Çünkü üretmeyen toplum aç kalmaya mahkumdur. Ülkemizde üretimin devam edeceğinden herkesin emin olmasını isteriz. İhracat da olursa ülkemizin ve şehrimizin ekonomisine katkı sağlarız” diye konuşuyor.