E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
6.5.2020
Tarımsal mücadelede kullanılan faydalı böceklerin ithalatına getirilen yasağın kaldırıldığı açıklandı.
Tarımda “faydalı böcekler” olarak anılan biyolojik mücadele etmenleri (BME), canlı hayvan ithalatına getirilen yasaklar kapsamından çıkarıldı. Covid-19 salgınına karşı yürürlüğe giren yasağının başta örtü altı sebze ve mantar üretimi olmak üzere tarımsal verimliliği riske atmasından endişe ediliyordu.
16 Mart’ta alınan kararın ardından evcil ve diğer hayvan cinsleriyle birlikte tarımda kullanılan yararlı organizmaların da ülkeye girişi durdurulmuştu. Başta faydalı nematod türleri olmak üzere, zararlılara karşı doğal düşman olarak görev yapan BME’lere ulaşamayan bazı üreticiler kimyasal mücadeleye dönmeye başlamıştı.
Zamana karşı yarış!
Ancak Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Ürünleri Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği’nin (BİOTED) girişimi ve Bilim Kurulu’nun tavsiyesi üzerine bu hatadan dönüldü. Özellikle hasat sürecinin devam ettiği kıyı kesimlerde devreye girmesi gereken faydalı böcekler, aynı zamanda yüksek kesimlerde başlayacak yeni dikimlere de yetişmiş oldu.
Sektör zarar görse de toparlanacak
Konunun Sağlık Bakanlığı’nın da ilgi alanına girmesi nedeniyle yasağın kalkmasının zaman aldığını belirten BİOTED Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Ateş, “Yasağın devam ettiği yaklaşık 1,5 aylık sürede biyolojik ve biyoteknik mücadele sektörü elbette zarar gördü. Ancak yasağın kaldırılması tedarikçi firmalarla çiftçilere kısa sürede durumu toparlama şansı tanıdı” yorumunu yapıyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.