Covid-19 nedeniyle canlı hayvan ithalatına getirilen yasaklar biyolojik mücadelede kullanılan organizmaları da kapsıyor. Üreticiler kalite ve verimin düşmemesi için kararın gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının kontrol altına alınması için ticarete getirilen tedbirler arasında ilk sıralarda canlı hayvan ithalatının ertelenmesi bulunuyor. Ancak 16 Mart tarihinde alınan bu karar yalnızca hayvancılık ya da evcil hayvan sektörünü değil bitkisel üretimi de farklı bir yönden etkilemeye başladı.
Bunun nedeni, alınan bu yasaklama kararının biyolojik mücadelenin asli aracı olan yararlı organizmaları da kapsamış olması. “Biyolojik mücadele etmeni” (BME) sınıfına giren ve “yararlı böcek” olarak bilinen bu canlıların ülkeye girişinin durması ürün verimliliği ve kalitesini tehlikeye atıyor.
Karar acilen gözden geçirilmeli
Başta nematod türleri olmak üzere zararlılara karşı mücadeleyi üstlenen faydalı böcekler, bitki koruma faaliyetlerinde pestisitlere, yani kimyasal mücadele araçlarına alternatif ya da tamamlayıcı olarak kullanılıyor. Son yıllarda giderek daha çok üretici tarafından kullanılan bu canlıları tedarik edemeyen üreticiler kararın acil olarak gözden geçirilmesini talep ediyor.
Üreticiler pestisite dönmek zorunda kalıyor
Son haftalarda bazı tarımsal faaliyetlerin yürütülmesinde sorunlar yaşanmaya başladığını söyleyen Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Ürünleri Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (BİOTED) Başkanı Ahmet Özgür Ateş, biyolojik mücadele sistemiyle sezona başlan bazı üreticilerin bu durum karşısında kimyasal ilaca dönmek zorunda kaldığını belirtiyor.
Türkiye dışında ticaret hala sürüyor
Ateş, Türkiye’de de “bitki koruma ürünü” olarak ruhsatlandırılan bu faydalı böceklerin tüm dünyadaki üretim ve ticaretinin Covid-19’a rağmen hız kesmeden sürdüğüne dikkat çekiyor. “Üreticilerle yapılan sözleşmeler sıkıntılı bir sürece girdi, yeni sezon için de sözleşme yapılamadı” diyen Ateş, ithalatın yeniden başlatılması için Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurduklarını söylüyor.