Üretici, ihracatçı ve ticaret odalarını bir araya getiren Antalya Tarım Konseyi, salgın nedeniyle pazarlanamayan ürünler için tazminat ve “üretime devam kredisi” talep ediyor.
Tarla ve seralardan tüketicinin sofrasına kadar tarımsal zincirin tüm halkalarında koronavirüs krizi farklı boyutlarda etkili oluyor. Bu olağandışı sürecin yarattığı yeni durumların en net şekilde hissedildiği yerlerden biri de elbette ülke tarımının kalbinin attığı Antalya bölgesi.
Ziraat odaları, zirai bayiler, ihracatçı birlikleri gibi toplam 53 kuruluşu bir araya getiren Antalya Tarım Konseyi, üyelerine yönelik bir anket çalışması yaparak tarım sektörünün aktörlerinin taleplerini bir araya getirdi. Açıklanan 13 maddelik listede desteklerden gümrük işlemlerine kadar pek çok konu bulunuyor.
Acil ihtiyaçlar devlet tarafından karşılanmalı
Başlıklar arasında ilk sırada sektörün tüm kredi borçları, vergi, SGK, Bağ-Kur, TARSİM ve benzeri ödemeleri salgından en az bir yıl sonrasına faizsiz ertelenmesi geliyor. Ayrıca üreticilerin acil olan fide, tohum, ilaç ve gübre gibi ihtiyaçlarının ortaklıklar aracılığıyla devlet tarafından karşılanması talep ediliyor.
“Bozulabilir ürün damgası” uygulansın
Üretici ve ihracatçılar sebze-meyve ve kesme çiçek ürünleri başta olmak üzere, salgın nedeniyle pazarlama şansı kalmayan ürünler için mücbir sebep kapsamında “koronavirüs tazminatı” ödenmesi gerektiğini söylüyor. Aynı ürünler için artan uçak kargo bedellerinin karşılanması da beklentiler arasında.
2020 yılı üretici desteklerinin avans olarak hızla ödenmesi ve “üretime devam kredisi”nin hayata geçirilmesini talep eden Konsey üyeleri, tarım ürünlerinde “bozulabilir ürün damgası” uygulamasına geçilerek gümrük işlemlerinin hızlandırılmasını bekliyor.
Taşra teşkilatlarına daha fazla yetki
“Sektörde istihdam kaybını önleyecek desteklemeler mutlaka arttırılmalı” denilen listede yer alan diğer talepler ise şöyle:
“Tarımsal ticaretin hızlandırılması amacıyla bürokratik işlemler azaltılarak merkez tarafından uygun bulunan bazı yetkiler taşra teşkilatlarına aktarılmalı.”
“Tarımsal üretim yapılan ancak mülkiyet sorunu nedeniyle Çiftçi Kayıt Sistemi oluşturulamayanların da tarımsal desteklerden faydalanması sağlanmalı.”
“Tarım sektörü, tedarikçileri ve lojistiği ile birlikte mücbir sebep koşulları kapsamına alınmalı.”
“Şirketlerin fatura tutarları, devletçe tedarikçiye ödenmeli ve şirket hesabına kredi olarak kayıt edilmeli.”