Nisan ayı Türkiye’nin tarım arazilerinde en yoğun dönemlerden biri. Başta hasat olmak üzere, salgın koşullarında tarımsal faaliyet nasıl yol alacak?
Normalde baharın yüzünü gösterip tarım alanlarının hareketlendiği bugünlere bu kez endişe hakim. Çoktan araziye inmiş olan ya da hazırlık sürecindeki tüm üreticiler, bir yandan da koronavirüs salgını karşısında kendilerinin ve ailelerinin sağlığını koruyabilme kaygısını yaşıyor.
Nisan ayı sebzecilikte tohum ve fidelerin toprakla en yoğun buluştuğu tarihlerden biri. Pamuk, mısır ve ayçiçeğinde de bölgelere göre ekim, dikim, bitki koruma ve besleme uygulamaları bu dönemde oldukça yoğun. Mevsimlik meyvelerin kimisinde de hasat ya başladı ya da başlamak üzere.
Salgını tarladan uzak tutmak için
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz gün Bakanlık İl Müdürlüklerine, “Üreticilerin arazilerine ulaşması ve ekim, dikim, gübreleme gibi faaliyetleri sürmesi için tüm imkanlarımızı seferber edelim” çağrısı yapmıştı. Pakdemirli, bu süreçte en önemli görevin ise “üreticinin motivasyonunu güçlü tutmak” olduğunu söylemişti.
Pankobirlik Başkanı Recep Konuk, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Sağlık Bakanlığı ile bir araya gelerek “salgını tarladan uzak tutacak” bir yol haritası çizmesi gerektiğini söylüyor. Konuk, “Tarımdaki hiçbir işi erteleyemezsiniz. Fideden ekim yapılan bitkilerin dikimi başladı bile” diyerek sorunun acilliğine dikkat çekiyor.
Yaşı büyük üreticiler ne yapacak?
Koronavirüs bilindiği gibi en çok yaşı büyük olan bireyler için tehdit oluşturuyor. Türkiye’de üretici nüfusunun yaş ortalamasının yüksekliği ise ortada. İleri yaştaki üreticilerin bir yandan salgın tehdidi bir yandan da “sokağa çıkma yasağı” karşısında yaşadığı ikilem Meclis gündemine de taşındı. 65 yaş üzeri üreticilerin tohum, gübre ya da fide alabilmek için şehir merkezlerine gidemeyeceğine dikkat çeken Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlığın bu ihtiyaçları köylere ulaştırması gerektiğini belirtti.
En zorlu görev üreticilerin
Virüsün yayılımını azaltmak için tüm ülkede “evde kal” çağrıları yapılsa da, yaygın tarımsal üretimin evden sürdürülmesi mümkün değil. Bu durumda tek çare ise tarım arazilerinde alınacak önlemleri en üst düzeye çıkarmak. İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz gün 81 ilin Valiliklerine, tarım alanlarında çalışma ve barınma ortamlarının kontrollerinin en üst düzeye çıkarılması ve tarım işçilerinin ulaşımının takibe alınması talimatını verdi.
Ancak Türkiye tarımının yoğun Nisan takvimine bakıldığında, hem salgından korunmak hem de frene basmaksızın üretim yapmak zorlu bir göreve işaret ediyor. Hem insan sağlığının hem de bitkisel verimin en üst düzeyde olduğu bir bahar sezonu için önlemlerin en sıkı şekilde uygulanması gerekiyor. İşte ülke genelinde Nisan ayının başlıca tarımsal faaliyetleri:
Meyve bahçelerine dikkat!
Hasat en çok işgücüne ihtiyaç duyulan tarımsal süreç. Bu yüzden de salgına karşı önlemlerin en sıkı şekilde uygulanması gerekli. Nisan meyvecilik açısından en yoğun hasat takvimine sahip aylardan biri. Çünkü ilk yaz meyvelerinin toplanmaya başladığı bu süreçte, diğer yandan bazı kış meyvelerinde de aynı işlem sürüyor. Geçim kaynağı olarak baharın en “aceleci” meyveleri olan erik ve çileği seçenler, Nisan ayını en yoğun geçiren meyve üreticileri. Portakal ve limon başta olmak üzere turunçgillerde ve ayrıca ayvada da hasat yoğunluğu devam ediyor.
Seralarda hem dikim hem toplama var
Örtü altı üretimde yılın çoğu ayı gibi Nisan da oldukça yoğun. İlk sırada ise fide dikimi var. Pek çok bölgede domates, salatalık, biber ve patlıcan fidelerinin toprakla buluşacağı bu süreçte biber ve kabak gibi ürünlerin de hasadı devam ediyor. Nisan ayında seralarda bitki koruma mücadelesinin en önemli cepheleri ise kırmızı örümcek, yaprak biti, külleme ve mildiyö türleri.
Tarla bitkilerinde Nisan ajandası
Başta buğday olmak üzere tarla bitkilerinde Nisan ayı demek gübreleme demek. Özellikle azotlu gübrelerin yoğun olarak uygulandığı bu dönemde üreticiler sulama için de sık sık araziye iniyor. Külleme, septorya ve pas hastalıklarına karşı mücadelenin de aksatılmaması gerekiyor. Birinci ürün mısırda ise ekim işlemleri devam ediyor.