tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

9.3.2020

Koronavirüs bitkisel yağları nasıl ucuzlattı?

Koronavirüs bitkisel yağları nasıl ucuzlattı?

Koronavirüs tüm sektörlerde olduğu gibi tarımda da uluslararası ticareti derinden etkiledi. Oluşan arz fazlası nedeniyle küresel gıda fiyatları ise uzun aradan sonra düşüşe geçti.

Her gün endişe verici yeni haberlerin geldiği koronavirüs salgını nedeniyle neredeyse tüm dünya ülkeleri artık alarma geçmiş durumda. Bugün itibariyle toplam 3 bin 658 kişinin yaşamına mal olan salgın yalnızca insan sağlığını değil ülke ekonomilerini ve uluslararası ticari de olumsuz etkiliyor. Bu durumdan pek çok sektör nasibini almış durumda.

İşin ilginç yanı ise tüm bunlara karşın koronavirüs gıda sektöründe “paradoksal” bir etki gösteriyor. Son aylarda artış eğiliminde olan küresel gıda fiyatları salgının ortaya çıkışının ardından düşüşe geçti. Böylece Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Küresel Gıda Fiyat Endeksi, Şubat ayı itibariyle 4 ay sonra ilk kez gerileyerek yüzde 1 düşüş gösterdi.

Bitkisel yağ ticaretinde büyük düşüş

Bu düşüşte en önemli pay ise Uzakdoğu ve Güney Asya'daki palm yağı üretimi başta olmak üzere bitkisel yağlara ait. Uzmanlar, bitkisel yağların ihracat fiyatındaki keskin düşüşte, koronavirüs salgınının küresel talebi yavaşlatacağı endişesinin etkili olduğunu söylüyor. FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi bir önceki aya oranla yüzde 10,3 azalırken, başta buğday olmak üzere tahıl fiyatlarındaki düşüş ise yüzde 0,9’luk bir gerilemeye işaret ediyor.

koronavirus-bitkisel-yaglari-nasil-ucuzlatti1.jpg

Tarımsal üretim hız kesmiyor

Koronavirüs tarımsal ticareti derinden etkilerken tarımsal üretim ise hız kesmeden sürüyor. Fiyatlardaki düşüşün temel nedeni tam da bu. Özellikle Batı Afrika ve Ukrayna’da mısır üretiminin artmasıyla birlikte küresel mısır arzının 2 milyar 719 milyon ton olacağı yönündeki tahminler bu üründe de ciddi bir fiyat düşüşünün habercisi.

 FAO’dan yapılan açıklamaya göre 2019-2020 üretim döneminde dünya tahıl kullanımının rekor düzeye ulaşarak 2 milyar 721 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. Koronavirüsün ihracat yollarında yarattığı tüm kaotik ortama karşın dünya tahıl ticaretinin ise yüzde 2,3 artarak 420 milyon tona ulaşması bekleniyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.