tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

1.2.2020

Şuranın ilk hedefi tarımın dijitalleşmesi olacak

Şuranın ilk hedefi tarımın dijitalleşmesi olacak

Kasım ayında tamamlanan 3. Tarım Şurası’nda alınan kararlar çerçevesinde 38 eylem planı oluşturuldu. Planlardan ilkinin 2020 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor.

Türkiye’de üçüncü kez düzenlenen ve geçtiğimiz Kasım ayının sonunda tamamlanan Tarım ve Orman Şurası’nın eylem planları belirlendi. Belirlenen eylem planlarının tümü bu yıl içinde uygulamaya geçerken, en uzun vadeli plan ise 2023 yılında tamamlanacak.

Ülke tarımının mevcut sorunları ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı Şuranın sonucunda 60 maddelik bir sonuç bildirgesi açıklanmıştı. Sürdürülebilirlik ve stratejik üretimin vurgulandığı bildirgede Su Kanunu çıkarılması, ürün fiyatlarında istikrar için stok takip sistemi oluşturulması, “akıllı tarım” uzmanlarının yetiştirilmesi, organik gübre ve biyolojik mücadelenin teşvik edilmesi gibi hedefler bulunuyordu.

suranin-ilk-hedefi-tarimin-dijitallesmesi-olacak1.jpg

Bilgi kirliliğine karşı kurul oluşturulacak

Şura kararları çerçevesinde oluşturulan ve geçtiğimiz gün açıklanan 38 eylem planının 16’sının 2020 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor. Bu hedefler arasında ilk sırada ise “Tohumdan Sofraya Dijital Değer Zincirinin Kurulması” yer alıyor. Plan, tarımsal zincirin tüm aşamalarında dijital teknolojilere dayanan bir veri ve takip sisteminin oluşturulmasını içeriyor.

“Tohumdan sofraya dijital değer zincirine ilişkin bir bilgisayar ve yazılım zinciri kuracağız ve üretim ile tüketimde her adımı takip edeceğiz” diyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ayrıca tarım ve gıda okuryazarlığının geliştirilerek bilgi kirliliğini önleyecek yasa değişikliği yapılacağını ve bu doğrultuda bir kurul oluşturulacağını açıkladı.

suranin-ilk-hedefi-tarimin-dijitallesmesi-olacak2.jpg

Su Kanunu bu yıl bitmeden çıkabilir

Sözleşmeli üretim ve alternatif destekleme modelleri oluşturulması da öncelikli eylem planları arasında. Aynı şekilde, tarımsal su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılmasını sağlayacak Su Kanunu’nun da bu yıl içinde çıkarılması hedefleniyor. Şura ile birlikte gündeme gelen arazi bankacılığı için ise hedef 2021 yılı.

Kayısı da lisanslı depolanacak

Lisanslı depo kapasitesinin 2022 yılında 8 milyon tona çıkarılacağını söyleyen Pakdemirli, başta kayısı olmak üzere Türkiye’nin rekabetçi olduğu tüm ürünlerin lisanslı depoculuk kapsamına alınabileceğini belirtiyor. Arazi toplulaştırma projelerinin ise 2023 yılı itibariyle tamamlanması planlanıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.