Bilecik’te tiyatro eğitimi alan üretici kadınlar, sahneledikleri oyunda tarladan tiyatro sahnesine uzanan kendi öykülerini anlatıyor.
“Bütün dünya bir tiyatro sahnesidir ve tüm erkekler ile tüm kadınlar yalnızca oyunculardır…” William Shakspeare’in Size Nasıl Geliyorsa oyununda geçen bu ünlü replik hem yaşamın bir tiyatro oyunundan farklı olmadığını, aynı şekilde tiyatronun da yaşamın bir yansımasından farksız olduğunu anlatıyor.
Bilecik’te “Tarladan Tiyatroya” projesine katılan üretici kadınlar da kendi yaşamlarını işte bu şekilde tiyatro sahnesine taşıdı! Bilecik Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün geçtiğimiz yıl başlattığı projede 7 üretici, tam da kendi öykülerini, yani tarladan tiyatroya uzanan yolculuklarını anlatan bir oyun sergiledi.
Öğrenciler yazdı onlar sergiledi
Bilecik merkeze bağlı Yeniköy ve Gölpazarı ilçesindeki Kurşunlu köyünden projeye gönüllü olarak katılan üretici kadınlar, öncelikle Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tiyatro ve Sahne Sanatları Kulübü öğrencilerinden 1 ay boyunca tiyatro eğitimi aldı. Eğitim ve prova sürecinin ardından ise yine öğrencilerin kaleme aldığı Tarladan Tiyatroya oyununu Kasım ayında sahneye koydu.
Yeni oyun yolda
Ancak sahnenin büyüsü yaşayan ve beğeni toplayan üreticiler için tiyatro sevgisi projenin bitmesiyle son bulmadı! Yeni bir oyun talebinde bulunan kadın üreticiler, bugünlerde bir önceki oyundaki öykünün devamı niteliğinde yeni bir oyunun hazırlıklarını üretim yaptıkları tarla ve bahçelerde sürdürüyor.
Bu üreticilerden biri olan 58 yaşındaki Necla Türker, tiyatro ile birlikte adeta bir günde hayatının değiştiğini söylüyor. “Biz köyde tarladan eve, evden pazara giden insanlardır. Fakat bu proje ile tiyatroyla tanıştık ve çok güzel anılar yaşadık” diyen Türker, bundan sonra da tiyatrodan kopmak istemediklerini dile getiriyor.
Tarlada hem üretim hem ezber yapıyorlar
Proje öncesinde tiyatroya dair bir fikirleri olmadığını söyleyen 42 yaşındaki Fevziye Çobanoğlu ise, “Bir gün öğrenciler bizi ziyarete geldi ve ‘Sizinle tiyatro çalışması yapalım’ dedi. Daha sonra bir anda kendimizi sahnede bulduk. Işıkların altında mükemmel bir deneyim yaşadık. Şimdi de tarlada hem çalışıyor hem de ezber yapıyoruz” diyor.
Üreticilerin tiyatroda büyük bir başarı ortaya koyduğunu söyleyen Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, “Oyun sayesinde kadın üreticilerimizin kendilerine olan güvenleri arttı. Önümüzdeki günlerde bir kez daha sahne alacaklar ve talep olursa Türkiye’nin birçok yerinde de sahne almaya hazırlar” diye konuşuyor.