ABD’de Türk vişnesine ek vergi uygulanması talebine karşı ortak tavır gösteren ihracatçı birlikleri, açılan davanın düşmesini sağladı.
Türkiye’den ABD’ye ihraç edilen kurutulmuş vişnelere dair Türkiye aleyhine açılan soruşturma sonuçlandı. Türk menşeli ürünlerin ithalatına ek vergi konulması talebinin ardından ABD Uluslararası Ticaret İdaresi’nin aldığı kararın bozulmasıyla Türkiye’deki üretici ve ihracatçılara rahat bir nefes aldı.
Geçtiğimiz Mayıs ayında ABD’li üreticiler, Türkiye’den ithal edilen vişne ve vişne içeren kurutulmuş meyve karışımlarının yerli ürünlerden daha ucuza satılması nedeniyle harekete geçmiş ve bu ürünlere yüzde 650 oranında ek vergi uygulanmasını talep etmişti. Talep üzerine ülkede Türk ürünlerine dair anti-damping ve “telafi edici vergi” soruşturması başlatılmıştı.
TBMM gündemine de gelmişti
Türkiye’nin ABD’de pazarında piyasa değerinin altında kurutulmuş vişne satarak adil rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle açılan dava Haziran ayında TBMM’de de gündeme gelmişti. Türk vişnesinin ABD’de kilosu 1,7 dolardan satıldığını belirtilen davanın aleyhte sonuçlanması halinde Türkiye’nin yaklaşık 10 milyon TL değerindeki ihracat hacmini kaybedeceği dile getirilmişti.
Ağır vergi yükü getirecekti
İlk olarak 23 Eylül’de açıklanan ön kararda Türk firmalarına yönelik yüzde 542 damping marjı ve yüzde 204 sübvansiyon marjı ile ağır bir vergi uygulanması öngörülmüştü. Soruşturmanın başlamasıyla harekete geçen ihracatçı birlikleri ise Ticaret Bakanlığı temsilcileri ve sektör kurullarıyla ortak hareket ederek bu kararı tersine döndürmeyi başardı.
5’e 2 oyla kazanıldı
Buna göre ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu, Türkiye menşeli kurutulmuş vişne ürünlerinin ülke pazarında mevcut fiyatlarla satılmasından ABD’li üreticilerin zarar görmediğine hükmetti. 5’e 2 oyla alınan bu karar Türkiye cephesinde sevinçle karşılandı.
Koordineli çalışmayla sonuç alındı
Bu sonucun alınmasında ilgili sektör kurullarının birliktelik içinde ve hızlı şekilde hareket etmesinin etkili olduğunu söyleyen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, “Dava ihracatçı birlikleri, firmalar ve resmi kurumlarımız koordineli bir şekilde çalıştığında olumlu sonuçlar alabildiğini gösteriyor” diyor.