Güney Kore’nin başkenti Seul’de metroya binenler artık karşılarında bir tarım arazisi buluyor! Dikey tarım yöntemiyle sebze üretimi yapılan Metro Farm, kentsel tarımın en özgün örneklerinden birini veriyor.
Artık ekonominin ve sosyal yaşamın merkezi büyük metropoller de tarımsal üretimde kırsal alanlarla yarışmaya başladı. En modern tekniklerle yapılan kentsel tarımın örnekleri günden güne artıyor. Gökdelenlerin çatılarından hobi bahçelerine kadar artık her yerde bitkisel üretimin izlerine rastlamak mümkün.
Peki çatıda, kent meydanında, hatta alışveriş merkezlerinde tarım olur da metroda olmaz mı! Güney Kore’nin başkenti Seul’da bir metro istasyonunda kurulan Metro Farm (Metro Tarlası) devasa bir şehrin en işlek noktalarından birinde, hem de yer altında verimli ve sağlıklı bir üretim yapmanın mümkün olduğunu kanıtlıyor.
Hidroponik sistemle üretim yapılıyor
Seul Belediyesi ile Farm 8 isimli bir tarımsal şirketin işbirliğinde hayata geçirilen proje kapsamında, Sangdo istasyonunda geçtiğimiz Eylül ayında üretime başlanan Metro Farm yaklaşık 400 metrekarelik bir alana yayılıyor. Dikey tarım prensipleriyle üretim yapılan alanda başta marul olmak üzere 8 tür sebze yetiştiriliyor.
En modern tarımsal üretim tekniklerinin kullanıldığı Metro Farm’da üretim toprak yerine yosun, su ve diğer besin maddelerinden oluşan hidroponik sistemle gerçekleştiriliyor. Bitkilerin ihtiyaç duydukları ışık ise LED ışıkları ile sağlanıyor. Merkezde çalışan profesyonel yetiştiriciler ise sebzelerin gelişimini dijital görüntüleme sistemi üzerinden takip ediyor.
Yetiştirilen sebzeler “Tarla Kafe”de satılıyor
Hava kirliliğinin oldukça yoğun olduğu Seul kentinin bu en merkezi yerinde bitkileri havanın olumsuz etkilerinden korumak için filtrasyon sistemi de kullanılıyor. Tamamen steril bir ortamda yetiştirilen ürünlerin üretim sürecinde herbisit ya da pestisit gibi zirai ilaç uygulamalarına ise gerek kalmamış oluyor.
Metro Farm’da yetiştirilen ürünleri tüketiciye ulaştırmak için üretim alanının yanına bir de Farm Cafe kurulmuş. Seul metrosunun yolcuları burada yetiştirilen ve paketlenen yeşillikleri en taze halleriyle satın alma fırsatı buluyor.
Çocuklara kentsel tarım öğretiliyor
Bu modern metro tarlası yalnızca tüketimi değil öğrenmeyi de teşvik edecek şekilde tasarlanmış. Çocuklara yönelik kentsel tarım eğitimi verilen bir bölmesi bulunan alanda eğitim kitapları ve yapbozlar ile çalışmalar yapıldığını söyleyen proje yöneticisi Kim Sung-un, “Çocuklar eğitimin sonunda ise küçük bir sınava giriyor ve uzmanlarla birlikte sebze hasadına katılıyor” diyor.