tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.12.2019

Brüksel lahanasında fiyat uçurumu büyüyor

bruksel-lahanasinda-fiyat-ucurumu-buyuyor1.jpg

Brüksel lahanasında tarla fiyatı ile market fiyatları arasında oluşan dengesizlik hem üreticilerin hem de tüccarların tepkisine neden oluyor.

Türkiye’de sebze pazarının oyuna geç dahil olan ve hak ettiği önemi bir türlü yakalayamayan bir ürünü var: Brüksel lahanası. Giderek daha çok tanınsa da tüketimi yoğunlukla büyük şehirlere sıkışmış olan sebze kimi bölgelerde alternatif ürün olarak, kimisinde ise istikrarlı bir tercih olarak üretime konu oluyor.

Tarım arazilerinde Brüksel lahanasına yer ayrılan en önemli illerden biri olan Bursa’da bugünlerde üreticiler ürünün pazar yolculuğundaki fiyat dengesizliğinden şikayetçi. Bölgede üreticinin elinden yaklaşık 3 TL’den çıkan ürünler pazara ulaştığında ise tüketici karşısına neredeyse 20 TL’ye kadar varan fiyatlarla çıkabiliyor.

Üretici bu maliyetlerle ayakta duramaz

Üretilerin Brüksel lahanasından kâr edemediğini söyleyen tüccar Yusuf Ermiş, “Üretici ürünün fidesini 35 kuruşa alarak büyütmek için 4 ay mücadele veriyor. İlaçlama, gübreleme, işçilik ve paketlemeyle birlikte bir kök başı maliyeti 1 TL’yi geçiyor. 7 dönüme ekili Brüksel lahanasının maliyeti 12 bin TL. Bu koşullarda üreticinin ayakta durma şansı var mı?” diyor.

Brüksel lahanasında fiyat uçurumu büyüyor

Üreticiden 3 TL’ye satın aldığı ürünü 3,5 TL’ye sattığını söyleyen Ermiş, “Benim sattığım ürünün markette 18,5 TL’ye satıldığını gördüm. Yüksek fiyatlara karşı pazarcılar günah keçici ilan ediliyor. Ama ne yazık ki marketler hala denetlenmiyor. Ürünü yetiştiren de tüccar da tüketici de isyan ediyor” diye konuşuyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.