Brüksel lahanasında tarla fiyatı ile market fiyatları arasında oluşan dengesizlik hem üreticilerin hem de tüccarların tepkisine neden oluyor.
Türkiye’de sebze pazarının oyuna geç dahil olan ve hak ettiği önemi bir türlü yakalayamayan bir ürünü var: Brüksel lahanası. Giderek daha çok tanınsa da tüketimi yoğunlukla büyük şehirlere sıkışmış olan sebze kimi bölgelerde alternatif ürün olarak, kimisinde ise istikrarlı bir tercih olarak üretime konu oluyor.
Tarım arazilerinde Brüksel lahanasına yer ayrılan en önemli illerden biri olan Bursa’da bugünlerde üreticiler ürünün pazar yolculuğundaki fiyat dengesizliğinden şikayetçi. Bölgede üreticinin elinden yaklaşık 3 TL’den çıkan ürünler pazara ulaştığında ise tüketici karşısına neredeyse 20 TL’ye kadar varan fiyatlarla çıkabiliyor.
Üretici bu maliyetlerle ayakta duramaz
Üretilerin Brüksel lahanasından kâr edemediğini söyleyen tüccar Yusuf Ermiş, “Üretici ürünün fidesini 35 kuruşa alarak büyütmek için 4 ay mücadele veriyor. İlaçlama, gübreleme, işçilik ve paketlemeyle birlikte bir kök başı maliyeti 1 TL’yi geçiyor. 7 dönüme ekili Brüksel lahanasının maliyeti 12 bin TL. Bu koşullarda üreticinin ayakta durma şansı var mı?” diyor.
Üreticiden 3 TL’ye satın aldığı ürünü 3,5 TL’ye sattığını söyleyen Ermiş, “Benim sattığım ürünün markette 18,5 TL’ye satıldığını gördüm. Yüksek fiyatlara karşı pazarcılar günah keçici ilan ediliyor. Ama ne yazık ki marketler hala denetlenmiyor. Ürünü yetiştiren de tüccar da tüketici de isyan ediyor” diye konuşuyor.