tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.12.2019

Ürün masalarından ilk öneri geldi

Ürün masalarından ilk öneri geldi

26 farklı tarım ürününün üretim ve pazar koşullarının takibi için kurulan “ürün masaları”nın ilk piyasa ve fiyat önerileri ayçiçeği ve mercimek üzerine oldu.

Stratejik tarım ürünlerinin üretim koşullarının takibi için Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde kurulan “ürün masaları” faaliyetine başladı. Kurulan takip masaları, söz konusu ürünlere dair toplanan verileri düzenli olarak yayımlayarak sektöre ürün piyasaları ve fiyatlar üzerine öneriler sunacak.

İlk etapta kurulan 7 farklı ürün masası, özellikle stratejik niteliği yüksek ve fiyatları en çok değişkenlik gösteren toplam 26 farklı tarım ürününü konu alıyor. Çalışmalar kapsamında piyasa bilgileri ve sahada yapılacak gözlemlerin yanı sıra üreticiler, üretici örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla düzenli olarak yapılacak görüşmelerden de veriler toplanarak değerlendirilecek.

Pamuk ekim alanları azalabilir

Ürün masası çalışmalarının ilk örneği ayçiçeği, buğday, mercimek, nohut ve pamuk üzerine yayımlanan bülten vasıtasıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre buğdayda önümüzdeki dönemde ekim alanlarının artacağı tahmim edilirken, 2020-2021 sezonunda pamuk ekim alanlarının azalarak bir kısmının yerini buğday ve mısıra bırakabileceği belirtildi.

urun-masalarindan-ilk-oneri-geldi1.jpgAyçiçeğinde gümrük vergisi kararı ertelenmeli

Yayımlanan bültenlerde ayçiçeği, mercimek ve nohut piyasasına dair öneriler ise dikkat çekiyor. Ayçiçeğinde Şubat 2020 ile birlikte gümrük vergisi oranının yüzde 27’den yüzde 13’e indirilmesi yönündeki kararın ertelenmesi ya da gözden geçirilmesi tavsiye ediliyor. Aynı şekilde, mercimek üreticilerinin farklı ürünülere yönelmesini önlemek için TMO alım fiyatlarının 2020 yazlık üretim sezonu ekiminden önce ya da nohut fiyatlarıyla aynı anda açıklanması önerildi.

Başka hangi ürünler “masaya” yatırılacak?

Ürün takip masalarında bu 6 ürün dışında ele alınacak ürünler arasında diğer hububat ve yağlık tohumların yanı sıra meyveler de bulunuyor. Bu kapsamda soya, kanola, asipr, kuru fasulye, patates, kuru soğan, çay, fındık, kayısı, incir, üzüm, kiraz, zeytin ve zeytinyağına dair veriler ve öneriler önümüzdeki günlerde yayımlanacak.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.