Açıklanan 2019 yılı prim desteklerine göre yalnızca mazot ve hububat desteklerinde artış yaşanırken, dane zeytin ise ilk kez destek kapsamına alındı.
Üreticilerin uzun süredir beklendiği prim desteği açıklaması nihayet geldi. Üretim maliyetlerinin geçmiş yıllara oranla ciddi oranda yükseldiği şu dönemde merak konusu olan yeni sezon fark ödemelerinde hem olumlu hem de olumsuz sürprizler göze çarpıyor.
Resmi Gazete’de yayımlanan 2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar’a göre mazot desteklerinde artış yaşanırken buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale dışındaki tüm ürünlerde gübre destekleri aynı kaldı. Aynı şekilde bu 5 ürün dışındaki tüm ürünlerde fark ödemelerinde de beklenen artış yaşanmadı.
Buğdayda fark ödemesi 2 katına çıktı
Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikalede geçtiğimiz yıl dekar başına 15 TL olan mazot desteği 19 TL’ye, kg başına 5 Kuruş olan havza bazlı fark ödemesi desteği ise 10 Kuruşa yükseldi. Bu ürünlerin üreticileri, gübre desteği geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dekar başına 4 TL’de kalan tüm diğer ürünlerden farklı olarak 8 TL/da gübre desteği alacak.
Ürünlere göre mazot destekleri
Dekar başına mazot desteği çeltik ve kütlü pamukta 40 TL’den 62 TL’ye, patateste 19 TL’den 27 TL’ye, yağlık ayçiçeği ve soyada 19 TL’den 26 TL’ye, dane mısırda 19 TL’den 25 TL’ye; nohut, kuru fasulye ve mercimekte 14 TL’den 22 TL’ye; aspirde 12 TL’den 17 TL’ye; kuru soğan, kanola, yaş çay, fındık ve yem bitkilerinde ise 10 TL’den 17 TL’ye yükseldi.
Dane zeytin ilk kez destek kapsamında
Fark ödemeleri ise 2018’de olduğu gibi kütlü pamuk ve zeytinyağında kg başına 80 Kuruş, soyada 60 Kuruş, aspirde 55 Kuruş; kanola, kuru fasulye, nohut ve mercimekte 50 Kuruş, yağlık ayçiçeğinde 40 Kuruş, yaş çayda 13 Kuruş, çeltik 10 Kuruş, dane mısırda ise 3 Kuruş olarak ödenecek.
Yeni sezon desteklerinde sofralık zeytin de ilk kez havza bazlı destek kapsamına alındı. Buna göre dane zeytin üreticileri bu yıl ürettikleri kg başına 15 Kuruş fark ödemesi alacak. Zeytin için dekar başına 15 TL mazot desteği ve 4 TL gübre desteğiyle birlikte toplam 19 TL prim desteği belirlendi.
Organik gübreye de destek geldi
Desteklerde bir yenilik de organik gübrelerde yaşandı. Bu yıl ilk kez destek kapsamına alınan organik-organomineral gübreleri kullanan üreticiler dekar başına 10 TL destek alacak. En az 50 dekar ve üzerine tarım arazilerinde yaptırılacak toprak analizine verilecek destek de geçen yıl olduğu gibi analiz başına 40 TL’de kaldı.