tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.8.2019

Dışı kavun, içi muz!

Dışı kavun, içi muz!

Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde yetişen “bağrıbütün” meyvesi, kavunu benzer görüntüsü ve muzu andıran tadıyla tüketicinin ilgisini çekiyor.

Meyveler Anadolu coğrafyasının tarımsal çeşitliliğini en iyi yansıtan ürün gruplarını oluşturuyor. İncir ve kayısı gibi dünya pazarında Türkiye ile özdeş meyvelerden mango ya da pitaya gibi bu topraklara hızlıca adapte olan tropikal lezzetlere kadar pek çok ürün bu çeşitliliğin farklı renklerini oluşturuyor.

Bu çeşitlilik içinde tüketicilerin lezzetini daha önce hiç tatmadıkları yeni bir meyveyle tanışması her zaman mümkün. Yozgat’ın Aydıncık ilçesine özgü “bağrıbütün” meyvesi de bu pek az tanınan yerel türlerden biri. Hem görüntüsü hem de lezzetiyle merak uyandıran ürün son dönemde büyükşehirlerin pazarlarında daha çok görünmeye başladı.

10 gün içinde tüketmek gerekiyor

Aslında küçük bir kavun türü olan “bağrıbütün”, buna karşın bölgede “yer muzu” olarak adlandırılıyor. Bunun asıl sebebi ise kantalop tarzı bir kavuna özgü görüntüsünün altında kavundan çok muza benzer bir lezzet barındırması. İç kısmı bir bütün olan meyve dilimlere ayrılarak rahatlıkla tüketilebiliyor. Ancak hasat edildikten sonra 10 günlük raf ömrü olan bağrıbütünü fazla bekletmeden tüketmek gerekiyor.

disi-kavun-ici-muz1.jpg

Kilosu 2-4 TL’den alıcı buluyor

Aydıncık ilçesinde 100 dekar alanda yetişen bağrıbütün, ilçe meydanındaki heykeli ile Aydıncık’ın sembolü haline gelmiş durumda. Üreticiler, şu günlerde hasadı süren meyvenin ününün giderek artmasından oldukça memnun. Kilosu 2-4 TL arasında alıcı bulan bağrıbütün başta üç büyük şehir olmak üzere Antalya, Muğla ve Bursa gibi illerde de pazarını hızla oluşturmaya başladı.

Tanıtım arttıkça talep artıyor

Ürünü geçmişte yalnızca kendi tüketimleri için ektiklerini söyleyen üreticilerden Seyit Karaca, “Eskiden sadece ilçe halkı tarafından biliniyordu. Tanıtım arttıkça talepler de arttı. Biz üretim alanımızı 15 dönüme kadar çıkardık” derken, Aydıncık Belediye Başkanı Ahmet Koçak ise, bağrıbütünün bölgeye özgü bir ürün olarak markalaşması için coğrafi işaret tescili alacaklarını söylüyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.