Geniş tarla alanları için tercih edilen pivot sulama, arazi toplulaştırma süreciyle birlikte hızla yaygınlaşmaya başladı. Peki pivot sulamanın üreticiler için avantajları neler?
Gelişen tarım teknolojileriyle birlikte damla ve yağmurlama sulama sistemleri üreticiler tarafından giderek daha fazla tercih ediliyor. Ancak büyük tarım arazilerinin sulanması noktasında bir alternatif daha var: pivot sulama. Yeraltı ve yer üstü sularından faydalanarak, dairesel veya doğrusal bir şekilde sulama yapma imkanı sunan pivot sulama sisteminde tüm işlemler otomatik olarak gerçekleştiriliyor.
Türkiye’de 510 bin dekara yayıldı
Kendi içinde center pivot, lineer, universal lineer ve çekilebilir tip olarak farklılık gösteren sistem, daha çok büyük ölçekli arazilerin sulamasında kullanılıyor. Su dağılımını homojen yaparak işçilik, su ve zaman tasarrufu sağlayan sistem, tamamı galvaniz kaplı çelik borulardan ve çelik konstrüksiyondan oluşan bir yapıya sahip. Tarla tarımı yapılan ve 20 dekarın üzerindeki araziler için biçilmiş kaftan olan pivot sulama, hemen hemen tüm tarla bitkilerinde uygulanabiliyor. Sistem bugün itibariyle Türkiye’de 510 bin dekardan fazla bir alanda kullanılıyor.
Su ve enerji tasarrufu sağlıyor
Pivot sulama sisteminin tercih edilmesinde en önemli sebebin su tasarrufu olduğunu söyleyen Atlantis Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Aral, “Enerji ve işçilikten tasarruf edilmesi de sistemin kullanımını arttırıyor. Özellikle çok uzun süre kullanılabilmesi, homojen sulama yapması, her türlü bitkinin sulanabilmesini sağlaması da önemli tercih sebebi” diye konuşuyor.
En popüleri center pivot
Türkiye’de en yaygın kullanılan pivot teknolojileri ise dairesel hareket eden center pivot ve doğrusal hareket eden lineer sulama sistemleri. Her iki sistemin de tamamen arazi şekline ve yapısına uygun şekilde projelendirildiğini belirten Aral, “Hangi sistemin kullanılacağı proje sonrasında ve üretici taleplerine göre belirleniyor. Mesela kareye yakın arazilerde center pivot, dikdörtgen şekline yakın arazilerde lineer sulama sistemleri daha çok tercih ediliyor” diyor.
Arazi toplulaştırma pivot sulamayı kolaylaştırdı
Son yıllardaki arazi toplulaştırma çalışmaları lineer sulama sistemleri için çok daha rahat bir ortam hazırladı. Üreticiler arasında kullanımı hızla artan bu sistem hakkında Aral şu yorumu yapıyor: “Arazi toplulaştırmadan sonra tarlalar uzun ince dikdörtgen yapıya dönüşmeye başladı. Ayrıca bu parsellerde su kaynağı düşük basınçlı hidrantlara göre tesis edildiğinde pivot sulama tercih edilebiliyor.”