tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

9.6.2019

Yerli ilaçlama robotu sahaya indi

Yerli ilaçlama robotu sahaya indi

TAGEM’de geliştirilen uzaktan kumandalı pülverizatör serada bitki koruma işlemlerini daha güvenli ve etkili şekilde yerine getirecek.

 Bitki koruma tarımın en yoğun dikkat gerektiren mesailerinden biri. Bu mesai, sera gibi kapalı üretim alanlarında daha da zorlu bir hal alıyor. Kullanılan ilaç miktarının ayarlanması ve iş güvenliğinde yaşanan sorunlar yeni teknolojileri yalnızca cazip değil zorunlu da kılıyor.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bu sorunlarla baş etmek için otomatik püskürtme aracı geliştirdi. Prototip imalatı yapılan bu pülverizatör, uzaktan kumanda ile çalıştırılarak ilaçlama işlemini seraya girmeye gerek kalmadan çözmeye aday.

İlaçlama hatalarının önüne geçecek

Seralarda yaygın olarak kullanılan pülverizatörlere alternatif olarak geliştirilen ürün, hem operatörlerin kapalı ortamda bitki koruma ürünlerine maruz kalmasının, hem de operatör kaynaklı pülverizasyon hatalarının önüne geçmeyi hedefliyor.

yerli-ilaclama-robotu-sahaya-indi1.jpg

Örtü altı tarımda bitki koruma ürünlerinin yüksek basınç ve hacimlerde kullanılmasının püskürtme kalitesini bozduğunu ve ilaçlama başarısını düşürdüğünü belirten TİGEM yetkilileri, domates serasında iz maddesi üzerinden yapılan ilk denemelerde başarılı sonuç elde edildiğini açıkladı.

Daha iyi dağılım, daha az kayıp

Buna göre, sırt pülverizatörü ile yapılan ilaçlamayla karşılaştırıldığında, otomatik pülverizatör dağılım düzgünlüğü, iz maddesi birikimi ve yere olan kayıplar bakımından daha yüksek performans sergiledi. Projede elde edilen deneyimler yeni tasarım ve ürün geliştirme projeleri için referans olarak alınacak.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.