tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

6.4.2019

Kayısı keskin virajın eşiğinde

Kayısı keskin virajın eşiğinde

Malatya kayısısında don nedeniyle kayıp riski bugünlerde en üst düzeyde. Doğru bölgeye dikilen ağaçlar ise bu dönemi en az hasarla atlatacak.

Malatya kayısısı, Aydın inciri ile birlikte Türkiye’nin Avrupa Birliği statüsünde tescilli iki tarım ürününden biri. Türkiye dünya genelinde kayısı ihracatının yüzde 85’ini elini bulunduruyor. Ülke içinde üretimin 3’te 2’sinin Malatya’da gerçekleştiği düşünülürse, bu unvanın hak edildiğini söylemek yanlış olmaz.

Ancak kayısı üreticileri son yıllarda bu itibarın zedelenmemesi için adeta iklim şartlarıyla yoğun bir mücadele içinde. 2014 yılında yaşanan kayıplarla üretimin neredeyse 3’te 1 oranında düşmesi hala akıllarda. Geçtiğimiz yıl da zirai don, dolu yağışları ve yaprakdelen gibi hastalıkların etkisiyle Malatya’da kayıplar yüzde 30’lara kadar ulaşmıştı.

Umut ile endişe iç içe

Geçtiğimiz sonbahar döneminde kurdaki artışlar nedeniyle AB pazarında ihracat değeri beklenmedik şekilde düşen kayısının bu yılki performansından üreticiler umutlu. Ancak kayısı ağaçlarının çiçeklenmeye başladığı şu süreçte bu umut içinde endişeyi de taşıyor. Mart ortasından bu yana belli bölgelerde zirai donun etkisiyle görülen kayıplar bu endişeleri haklı çıkarmaya başladı.

kayisi-keskin-virajin-esiginde1.jpg

Zirai don ihbarları sıklaştı

Malatya’da özellikle bin 200 rakımın altındaki bölgelerde çiçeklenen ağaçlar dona karşı en kırılgan dönemini yaşıyor. 23-25 Mart tarihlerinde Yeşilyurt ilçesine bağlı Dilek mahallesinde don nedeniyle görülen yüzde 80’lik kayıp bunun olumsuz örneği oldu. Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, birçok bölgeden don ihbarı aldıklarını söylüyor.

Don çukurlarında kayıp şaşırtıcı değil

Bin 200 rakımın altındaki bölgelerin hava sirkülasyonu olmadığı için “don çukuru” olarak adlandırıldığını söyleyen Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz ise, bu bölgelerde kayısı dikilmesinin doğru olmadığını söylüyor. “Don çukuru olmayan ve rüzgar alan bölgelerde hasar oranı yüzde 10-40 arasında değişiyor” diyen Solmaz, il genelinde zirai donun kayısı rekoltesini etkileyecek düzeyde olmadığını belirtiyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.