Türkiye’nin dünya lideri olduğu kayısı üretiminde bu sezon yüksek kalite beklentisi ile başlasa da, dolu ve hastalıklar meyvenin pazar puanını düşürmeye başladı.
Yüksek fiyatlar nedeniyle baklavada antepfıstığına alternatif olarak gündeme gelen kayısı da hasat mevsiminin rüzgarı kayısı bahçelerinde esmeye başladı. Akdeniz bölgesinde ay başında kaliteli ürün alınan erkenci çeşitlerle açılan sezon üst üste gelen dolu ve hastalık kaynaklı kayıplarla yerini ihtiyatlı bir bekleyişe bıraktı.
Güneyde üretici de tüccar da memnun
İlk olarak Hatay ve Mersin bölgelerinde hasadı başlayan kayısı da ılık ve düşük yağışlı geçen kışın etkileri düşük verim ile kendini hissettirmişti. Buna karşın ihracat gelirlerinin ağırlıklı olduğu üründe kalite puanının yüksek olduğu gözlemlendi. Sofralık kayısı fiyatlarının 3,50-8 TL arasında olduğunu söyleyen Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar’ın “Üretici fiyatlardan, tüccar da kaliteden memnun” sözleri da bunun bir göstergesiydi.
Kayısının başkentinde kayıp yüzde 30’u buldu
Haziran ayının yaklaşmasıyla ise gözler kayısının başkenti sayılan Malatya’ya döndü. Ancak bölge Nisan ayındaki zirai don, üst üste gelen dolu yağışları ve “yaprakdelen” de denilen çil hastalığının baskısı ile boğuşuyor. Mayıs ayının başından beri etkili olan aşırı yağışların tetiklediği hastalık hem verim hem de kalitede belirgin bir düşüşe işaret ediyor. Kale, Yeşilyurt, Akçadağ ve Hekimhan ilçelerine yaşanan dolu yağışı da pek çok bahçede hasara yol açmış durumda.
Meyve suyu sanayisi ile telafi edilecek
Kayısıda çil ve dolu yarasından dolayı yüzde 30’luk bir kalite kaybı olduğunu söyleyen Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Tahir Macit, üretimde yaşanan sıkıntının piyasaları olumsuz etkilediğini söylerken, “Yaralanmış kayısı yaş tüketimde çok değer bulmuyor. Bu yüzden kalite kaybı yaşayan üreticilerimiz ürününü meyve suyu üreticilerine veriyor” şeklinde konuşuyor.