Hem şekerpancarı tarımı hem de sağlık temelli eleştirilere konu olan nişasta bazlı şekerin kotası yüzde 2,5’e düşürülüyor.
Son yıllarda şeker ve tatlandırıcı endüstrisinde şekerpancarı ile rekabete girmeye başlayan nişasta bazlı şekerde (NBŞ) üreticilerin beklediği karar geldi. Geçtiğimiz yıl yüzde 5’e indirilen NBŞ kotasının yüzde 2,5’e kadar indirileceği açıklandı.
Özellikle hazır gıda sanayisinde yaygın olarak kullanılan mısır şurubu benzeri tatlandırıcıların oluşturduğu NBŞ türleri, obezite ve kronik hastalıklara olan ilişkisi gerekçesiyle eleştirilere neden oluyor. NBŞ aynı zamanda şekerpancarının şeker endüstrisindeki pazar payını daraltması nedeniyle pancar sektörünün de tepkisini çekiyor.
2013’ten bugüne dalga tersine döndü
NBŞ’ler ilk olarak 2013 yılında düzenlenen Şeker Kanunu Tasarısı’yla kamuoyu gündemine düşmüştü. Tasarı 2001’den beri geçerli olan yüzde 10’luk kotanın yüzde 15’e çıkarılmasını öngörürken, 2014-15 yılında kota geçici olarak yüzde 30’a yükseltilmesi itirazların daha da artmasına neden olmuştu.
Ancak geçtiğimiz Mart ayında NBŞ kotasının yüzde 5’e düşürülmesiyle pancar üreticileri rahat bir nefes almıştı. Yapılacak düzenlemeyle kotanın bu kez yüzde 2,5’e kadar çekileceğini açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Ayrıca yaklaşık 500 bin ton pancarın kota kapsamında ilave olarak üretilmesi söz konusu olacak” diye konuştu.
Hangi ülkeler ne kadar kullanıyor?
Nişasta bazlı şekerler başta mısır olmak üzere buğday, kasava ve patates gibi ürünlerden elde edilen ve mısır üretiminin yoğun olduğu Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinde düşük maliyeti nedeniyle yoğun olarak kullanılıyor. ABD’de NBŞ’lerin şeker üretimindeki payı yüzde 5,1, şeker sektörü pancara dayalı Avrupa ülkelerinde ise ortalama NBŞ kotası yüzde 4,9. Fransa, Hollanda ve Birleşik Krallık ise gıda sektöründe NBŞ’ye yer vermeyen ülkeler arasında.