Antalya-Serik’te üreticilerin “erkek fide” adını verdiği meyve vermeyen çilek fideleri yüzünden üretim düştü, fiyatlar ise şimdiden iki katına çıktı.
Türkiye’de çilek denildiğinde toplam üretimi yüzde 40’ını tek başına karşılayan Mersin akla ilk gelen şehir. Mersin ile birlikte Adana, Bursa ve Antalya çileğin “dört atlısı” olarak tüketicinin favorilerinden olan bu meyveyi pazar raflarına dizmekten sorumlu dört büyük ili oluşturuyor.
Ancak seracılığın başkenti olan Antalya kendine özgü bir örtü altı üretim kültürü olan çilekte zor günler geçiriyor. Yılda yaklaşık 16 bin ton çilek üretilen Serik ilçesinde bu yıl ilk kez rastlanan meyve vermeyen çilek fideleri rekolte beklenmedik şekilde düşürerek üreticileri zor durumda bıraktı.
Rekolte düştü, fiyat iki katına çıktı
Çoğunlukla çiçeklenmediği, çiçeklense de meyve vermediği gözlenen bu fideler bölgedeki üreticiler tarafından “erkek fide” olarak anılmaya başladı. Meyve alınamayan “erkek fideler” nedeniyle geçtiğimiz yıl 6 TL civarında olan ürün fiyatları da bu yıl ortalama 11 TL’ye, Serik Toptancı Hali’nde ise 13 TL civarına çıkmış durumda.
Büyük şehirler farkı daha net hissedecek
İlçede üretimin en yoğun olduğu Kadriye mahallesinde 12 dönümde çilek üretimi yapan Şaban Aksoy, ürün vermeyen fidelerden mağdur olan üreticilerden biri. “Rekoltenin düşmesinde en büyük etken fidelerin karışımından kaynaklı ‘erkek fide’ dediğimiz fide türünün ortaya çıkması” diyen Aksoy, bölgede üreticilerin yüzde 80’inin bu durumdan etkilendiğini ve çileğin büyük şehirlere ulaştığında fiyatının daha da artacağını söylüyor.
Domateste de benzeri yaşanabiliyor
Mersin ve Antalya’da çilek fidesi üreten çiftliklerden ürün satın alan üreticilerin sorun yaşadıkları takdirde şikayette bulunma ve savcılığa başvurma hakları bulunduğunu hatırlatan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise, “Bu durum bazen domateste de oluyor. Vatandaş çiftlikte kendisi yetiştiriyor. Üretirken yapılan hatalardan mı yoksa fidelerin karışmasından kaynaklı mı bilinmiyor” yorumunu yapıyor.