tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.1.2019

Fındığın kabusu olan böcek Karadeniz’de!

Fındığın kabusu olan böcek Karadeniz’de!

Kötü ünü Uzak Asya’dan Kuzey Amerika’ya kadar yayılan kahverengi kokarca böceği, tespit edildiği Artvin’de fındık ağaçlarına zarar vermeye başladı. Zararlının farklı bölgelere ve ürünlere yayılma ihtimali var.

Neredeyse her 10 yılda bir farklı kıtalarda yayılım göstererek fındık bahçelerine geniş çapta zarar veren kahverengi kokarca böceği Artvin’de tespit edildi. Geçtiğimiz yıl ortaya çıktığı Gürcistan’dan Türkiye’ye giriş yaptığı tahmin edilen böcek yalnızca fındık değil çay gibi açık arazide yetişen diğer bitkileri de tehdit ediyor.

İlk olarak 40 yıl önce Uzak Doğu’da tarım arazilerinde büyük kayıplara yol açan kahverengi kokarca böceği 90’lı yıllarda Kuzey Amerika’da kayıplara yol açmış, 2000’li yıllarda ise bu kez Avrupa’da tarım arazilerini etkisi alına almıştı. 2016 yılında Gürcistan’da fındık arazilerinde görülen zararlıya geçen yıl bu ülkeyle sınır komşusu olan Artvin’in Kemalpaşa ve Hopa ilçelerinde de rastlanmıştı.

Bir fındık arazisini bitirebilecek güce sahip!

Birkaç yıldır hastalık ve zararlıların yarattığı verim kayıplarıyla boğuşan fındık bahçelerine bulaştığı tespit edilen zararlı, bitkilerde boş, lekeli ve şekilsiz meyve oluşumuna neden oluyor. Gürcistan’da bazı fındık arazilerinde yüzde 100’e varan kayba yol açmış olması, zararlının yarattığı riski gözler önüne seriyor.

findigin-kabusu-olan-bocek-karadeniz-de1.jpg

Mücadele için alarm verilmeli

Etkili olduğu arazilerde zararlı bakteri oluşumuna da yol açan kahverengi kokarca böceğinin etkili olduğu arazide fındığı “20 gün tamamen içinde bitirdiğini” dile getiren Ulusal Fındık konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, “Mücadele edilmezse fındık üretimi 500 bin tona bile ulaşamaz. Bu böceğe karşı alarm verilmeli ve ağaçlar ıslah edilmeli” diyor.

Ülke geneline yayılabilir

Kokarca böceği yalnızca fındık değil tüm bir tarımsal üretim için risk kaynağı. Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, zararlının erginlerinin yüksek uçuş kapasitesi nedeniyle ülke geneline yayılıp çeşitli kültür bitkilerine zarar verebileceği belirtilirken, enstitü tarafından Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde 6 ilde toplam 49 ilçede yerleştirilen tuzaklarla böceğin yayılımı gözlemlenmeye başladı.  


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.