Agroevolution İş Barometresi kapsamında dünya çapında yapılan ankete göre tarımsal üreticilerin “mesleki ruh hali”nin en olumsuz olduğu ülke Türkiye çıktı.
Türkiye tarımı yüksek potansiyeline karşın kronik sorunlarını aşmakta yıllardır sorun yaşıyor. Yapısal sorunlar üreticilerin ekonomik ve gündelik yaşamına da doğrudan yansıyor. Almanya merkezli mekanizasyon birliği VDMA’nın dünya genelinde yaptığı araştırmanın sonuçları bu ilişkiyi gözler önüne seren gözler önüne seren sonuçlar içeriyor.
Mutsuzluk diz boyu!
ABD, Japonya, Rusya ve Brezilya ile birlikte CEMA’nın (Avrupa Tarım Makineleri Birliği) Batı Avrupa’da yaptığı anketin sonuçlarını bir araya getiren araştırmada Türkiye adına hiç de iç açıcı bir tablo sunmuyor. Toplam 195 katılımcının bulunduğu ankette “üreticilerin ekonomik-ruhsal durumu” sıralamasında Türkiye son sırada yer aldı.
Tarımsal üreticilerin ekonomik durumuna bağlı olarak genel ruh halinin ölçüldüğü ve temel ölçüt olarak “tarımsal kârlılığın” baz alındığı listede Türkiye’den yüzde 100 olumsuz yanıt ile sonuncu oldu. ABD’de olumlu yanıtlar yalnızca yüzde 6 olurken, yarı yarıya olumlu yanıtlar alınan Rusya ve Brezilya listenin ilk sırasını paylaşıyor.
Tarım politikaları sektörün beklentisini karşılamıyor
Türkiye dışında tüm ülkelerde tarım makineleri sektörü temsilcilerinin çoğunluğu hükümet programlarının sektör üzerinde olumlu etkisi olduğunu düşünüyor. Türkiye’den katılımcıların yüzde 93’ü hükümetin mevcut tarımsal uygulamalarını olumsuz olarak nitelendirirken, yüzde 77 oranında olumlu yanıt alınan Rusya ilk sırada. Dünya genelinde ise yerel tarım politikalarına verilen destek yüzde 18 düzeyinde kaldı.