Samsun'da topraksız domates arazisine dijital otomasyonlu sera kuran Ersin Durak, hem maliyet hem de zamanda tasarruf yaparak kazancını arttırdı.
Dijital otomasyon sistemleri ile donanan seralar son dönemde modern tarımın en gözde teknolojilerinden biri oldu. Daha düşük maliyetle daha erken ürün alabilme fırsatı veren otomasyon teknolojisinden faydalanan üreticilerin sayısı Türkiye’de de artıyor.
Bunun ilham verici örneklerinden birini de tıp alanındaki kariyerini bırakıp tarıma yönelen Ersin Durak oluşturuyor. Samsun’un Çarşamba ilçesinde 3 bin metrekarelik arazisine tam otomasyonlu sera kuran Durak, burada ürettiği domateslerden yüksek kazanç elde etmeyi başardı.
Domatesler topraksız ortamda yetişiyor
Seradaki havalandırma ve sulamanın yanı sıra ilaçlama ve gübreleme süreçlerini de üstlenen otomasyon sistemi, toplam 7 bin domates fidesinin tüm gelişim süreciyle adeta titiz bir üretici gibi yönetiyor. Yetişme ortamı olarak kokopit malzemesi kullanılan serada fidelerin döllenmesi için ise bombus arıları kullanılıyor.
Erken hasat, kaliteli ürün
Dijital otomasyon sistemi ile birlikte hem üretim maliyetlerini düşürdüğünü hem de verimli ürün alma şansına sahip olduğunu söyleyen Durak, “Otomasyon sistemi doğru ve zamanında sulama, havalandırma ve gübreleme yaptığı için hasadımızı erkene çekti. Topraksız tarımdaki en büyük avantajımız ise uzun süreli ve kaliteli hasat oldu” diyor.
Hedefte tek kumanda ile üretim var
15-20 içinde hasada başlayarak Aralık ayına kadar pazara ürün sunacağını söyleyen Durak’ın bu yılki üretim planında 20 bin domates hasadı yapmak bulunuyor. Durak, “Tam otomasyon sistemi de olsa farklı farklı kumandaları kullanmak durumundayız. Bundan sonraki hedefimiz tek kumanda ile üretim yapmak” diye konuşuyor.