Dünya tarımını bekleyen riskleri ve Türkiye’deki tarım politikalarına dikkat çeken isimler arasına tarihçi İlber Ortaylı da katıldı.
İlber Ortaylı Türkiye’nin hem en birikimli hem de en popüler aydınlarından biri. Uzmanlık alanı olan tarihin yanı sıra farklı konulara getirdiği yorumlarla kamuoyunun sıklıkla kulak kabarttığı Ortaylı, bu kez tarımın artan önemine dikkat çekti ve Türkiye’deki tarım politikalarını eleştirdi.
İlber Ortaylı Hürriyet’teki köşesinde iklim değişikliğiyle mücadele edilen günümüzde açlık tehlikesinin kapıda olduğunu dile getirirken, Türkiye’de 1980 yılından bu yana tarımda destekleme politikalarının terk edildiğine vurgu yaptı. “Küçük Asya bir vakitler flora bakımından en renkli yerdi. Çok yakın zamanlara kadar sebze ve meyvenin cenneti Türkiye’ydi” diyen Ortaylı, “Bugün Türkiye meyvelerini toparlayamıyor, bağbozumu istenen neticeyi veremiyor, sebze bahçeciliği eski ürünleri çıkaramıyor” yorumunu yapıyor.
Tarım serbest piyasa koşullarına bırakılamaz
Yakın gelecekteki açlık tehlikesine karşı gıda güvencesinin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Ortaylı’ya göre bunun yolu tarım politikalarındaki anlayışın değişmesinden geçiyor. “Ziraatta arz-talep serbest piyasa koşullarına bırakılamaz” diyen Ortaylı, “Yetiştirilen iyi değerlendirmek ve tüketiciye uygun fiyatlı devretmek gerekir. Bu siyasi tercih meselesi değil; doğru olanı yapmak ve ona göre örgütlenmek gerek” diyor.
Üretici ve tüketici birbirine temas etmeli
Ortaylı’nın yazısında dikkat çektiği noktalardan diğeri de üretici ile tüketici arasında halen varlığını sürdüren uçurum. Üreticilerin çok ucuza elden çıkarmak zorunda kaldığı ürünleri toplamamayı tercih etmeye başladığını hatırlatan Ortaylı, “Taşra idaresi çiftçinin ürettiğiyle nihai alıcının temasını ayarlayamıyor” şeklinde konuşuyor.