tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.6.2018

Domateste kriz dalgası tüketicinin kıyılarına ulaştı

Domateste kriz dalgası tüketicinin kıyılarına ulaştı

Market fiyatları 8 TL’lere kadar ulaşan domates de enflasyon kervanına katıldı. İthalatta yaşanan git-geller ve Tuta zararlısı nedeniyle üretimden vazgeçilmesi “domates cenneti” Türkiye'de ürün sıkıntısı yaşatıyor.

Patates ve soğanın ardından sebze ve ithalat pazarının en önemli ürünü olan domateste de fiyat krizi başladı. Akdeniz bölgesinde bazı ekim alanlarını muza kaptıran domateste Tuta absoluta kabusunun geri dönmesi de üretimi düşürürken fiyatlarda üst sınır 8 TL’ye kadar ulaştı.

İç pazarda talep karşılanamıyor

Örtü altı üretimin lokomotifi olan domateste 2018 yılı olumsuzluklarla sürüyor. 2 yıla yakın süren Rusya krizinin ardından geçtiğimiz yılın Ekim ayında sınırlı oranda yeniden açılan ihracat kapıları üründe ilk umut ışığını yakmıştı. İhracat izni verilen az sayıda firmaya Nisan ayında yenileri eklenmişti.

Ancak ihracatta yaşanan uzun süreli kesinti nedeniyle pek çok üreticinin domatesten vazgeçerek muz başta olmak üzere farklı ürünlere yönelmesi üretimde düşüş sinyalleri vermişti. Rus pazarının açılmasının ardından ihracata ayrılan ürünlerle birlikte iç pazarda azalan ürün arzı fiyatları üst değerlerde tuttu.

domateste-kriz-dalgasi-tuketicinin-kiyilarina-ulasti1.jpg

Antalya Hali’nde 3,5 TL’yi gördü

2010-11 döneminde büyük kayıplara yol açan Tuta absoluta zararlısının bu yıl yeniden etkinliğini arttırması domatese vurulan bir diğer darbe oldu. Domates güvesi olarak da bilinen zararlı başta üretimin başkenti olan Antalya olmak üzere geniş bölgede yarattığı kayıplarla ürünün bu yılki performansını iyice aşağı çekti.

Tüm bu handikaplar sonucu iç pazarda talebi karşılamakta zorlanan domates yaz aylarına yüksek fiyatlarla girdi. Antalya Hali’nde 1 yıl içinde yüzde 400’lük artışla kilosu 2 ile 3,5 TL arasında işlem gören domateste fiyatlar market raflarında da 6-8 TL bandına kadar çıktı.

Üreticiler seralarını söküyor

Kış dönemindeki yüksek sıcaklıklar nedeniyle yayılım gösteren Tuta’dan zarar gören pek çok üreticinin üretimden vazgeçerek seralarını söktüğünü söyleyen Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, fiyatlarının Temmuz ayında da artmaya devam edeceğini, düşüşün ise ancak Ağustos ayında başlayacağını dile getiriyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.